Як покращити зір
Щоб зберігати хороший зір або при необхідності покращувати його, перш за все потрібно частіше споживати рослини, які містять провітамін А — каротин. Це червоний перець, червоні помідори, морква, обліпиха, кріп, петрушка, персики, абрикоси, шовковиця, цибуля та інші. Старайтеся щоб якийсь з названих овочів, а то і декілька щодня були присутні у вашому раціоні.
До речі, ці та інші рослини можна використовувати не лише як продукти, але і як лікувальні засоби. Про деякі з них розповімо докладніше.
Чорниця. Відомо, що під час Другої світової війни ця ягода входила в щоденне меню англійських пілотів. Добавка з чорниці значно підвищувала гостроту їх зору, вони швидко пристосовувалися до сутінків. Річ у тому, що в чорниці, окрім каротину, міститься багато інших потрібних для очей речовин: мікроелементи бору, марганцю, міді, титану, хрому.
Тим, хто не встиг скористатися ягодами чорниці під час сезону, радимо зробити це наступного року — з'їдати не менше як 200-300 г ягід щодня. На жаль, ця порада може згодитися лише жителям тих регіонів, де ця ягода виростає. Кримчанам же можна готувати відвар з сушених плодів, які продаються в аптеках: 3-4 чайних ложки залити 2 стаканами води, уварити на малому вогні до половини об'єму, вживати гарячим по 50 мл 4 рази на день.
Цибуля ріпчаста. З лікувальною метою потрібно вживати цей овоч по 30 г 2-3 рази на день або пити сік з нього — чайну ложку 3 рази на день.
Аїр. Приготувати настій з кореня і кореневища аїру: 15 г сировини залити 0,5л окропу, настоювати до охолоджування. Вживати по столовій ложці 3-4 рази на день. Курс лікування — 3-5 тижнів.
Червоний буряк. 80-100 г соку буряка змішати з 2 ст. ложками морквяного соку. Вживати 1-2 рази на день впродовж місяця.
|