Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи [ Додати статтю ]

Як вижити в умовах ізоляції у природному середовищі

Продовження

 

Одяг, взуття та способи підтримки здоров’я

Правильний підбір одягу дуже важливий|поважний| для людини, якій доводиться боротися за виживання; втім, аналогічну задачу доводиться вирішувати і тому, хто збирається просто відпочити на природі. В умовах холодного клімату найбільш ефективним з погляду збереження|зберігання| тепла є|з'являється,являється| принцип багатошарового одягу. Самий верхній шар одягу повинен бути таким, що не продувається, а ще краще таким, що не промокає. Він може бути виготовлений з|із| щільної бавовняної або комбінованої тканини, нейлону тощо.

Щоб одяг найкращим чином виконував свої захисні функції, дотримуйтеся наступних|слідуючих| рекомендацій:

ü    Тримайте|утримуйте| одяг в чистоті.

ü    Уникайте перегріву.

ü    Зберігайте одяг сухим.

ü    Невідкладно лагодить|чините| його.

ü    Користуйтеся імпровізованими доповненнями до свого гардероба.

Якщо ви надягаєте|надіваєте| дві пари рукавичок, переконайтеся, що зовнішня пара достатньо|досить| для цього велика.

Зберігаючи одяг в чистоті, ви не даєте накопичуватися в ньому бруду|грязюка,бруд| з|із| піском, які руйнують волокна. Одяг, ослаблений таким чином, менш здатний|здібний| витримувати навантаження; його здатність|здібність| протистояти холоду, дощу і снігу впаде.

Зрозуміло, що дотримання особистої|особової| гігієни в умовах екстремальної ситуації -|уявляє| важке|скрутне| завдання|задачу| для |громадянських||облич,лиць|людей, змушених боротися за виживання. Але в цій ситуації до питань особистої|особової| гігієни відноситься не тільки|не лише| підтримка чистоти тіла, але і захист від захворювань отже, дотримання деяких правил гігієни є|з'являється,являється| строго|суворо| обов'язковим.

Треба весь час|увесь час| піклуватися про те, щоб нижня білизна і шкарпетки залишалися чистими і сухими. Як мінімум, необхідно щодня під час привалів витрушувати одяг, взуття і білизну, провітрювати їх і сушити. Руки мити хоч би холодною водою або протирати їх дезінфікуючими речовинами (спирт, марганцівка). Якщо дозволяють погода і пора року, обов'язково купайтеся в природних водоймах з|із| чистою водою або організуйте обмивання кінцівок|скінченностей| гарячою водою, а також прання білизни.

По-друге, слід всіляко уникати потертості| ніг. Вони звичайно виникають від неправильно підібраного|припасованого| взуття, від довгого ходіння в мокрому взутті, від невміння накручувати онучати, від того, що нігті на ногах дуже|занадто| великі і брудні. Необхідно, щоб взуття завжди було сухим, розношеним, без складок і нерівностей всередині|усередині|. Хороші|добрі|, це означає|значить| міцні, з|із| міцним шнуруванням (ніяких|жодних| "липучок"!) і високі. За взуттям завжди потрібно ретельно стежити, особливо при діях в сирих кліматичних умовах і взимку. Взуття потрібно частіше сушити, дотримуючись обережності, оскільки|тому що| при швидкій сушці (на вогні багаття|вогнища|, у|в,біля| гарячої печі) воно може зіпсуватися. Хорошим|добрим| способом сушки є|з'являється,являється| заповнення взуття нагрітою (так, щоб не обпалювало|обпікало|) галькою, піском, дрібними|мілкими| камінчиками. Взуття можна набити сухим сіном або мохом - це сприяє сушці і перешкоджає деформації. Допустимо, в крайньому випадку,|у крайньому разі| надягання сирих чобіт (черевик) на сухі шкарпетки і онучат, але|та| не навпаки. Ідеально було б мати змінне взуття, але у крайньому випадку тимчасово замінити мокре або розірване взуття можна за допомогою пластикової пляшки. Виріжте отвір у пляшці таким чином, щоб можна було просунути ногу, накрутить онучати або одягніть декілька шкарпеток, одягніть пляшку на ногу і зафіксуйте її на нозі мотузкою.

  |Щоденний догляд за шкірою і пальцями ніг є|з'являється,являється| строго|суворо| обов'язковим. З|із| хворими ногами ви -  тягар для інших членів групи. Один із засобів|коштів| профілактики грибкових захворювань - щоденне протирання складок шкіри між пальцями ніг дезінфікуючим розчином: 0,5% марганцевокислого калію (марганцівки),  мильною пастою, борною кислотою. Можна також пересипати|пересипляти| складки шкіри розтертим в пил сухим грибом-трутовиком, мохом сфагнумом. Пухирі представляють|уявляють| небезпеку, оскільки з них може початися інфекція, яка може перешкодити вашому пересуванню, або взагалі стати причиною важких розладів здоров’я. Якщо ж з'явився|появився| пухир - не розкривайте|розтинайте| його, а накладіть на нього м'яку прокладку (лейкопластир)|прокладення|, щоб менше натирати це місце.

Мило, харчова сіль|соль| або сода можуть з|із| успіхом замінити зубну пасту, а маленька зелена гілочка, добре розжована з одного боку, послужить вам як зубна щітка. Інший метод - чищення|чистка| зубів чистим пальцем. Цей метод масажує також ясна. Після|потім| їжі|їди| полощіть рот питною водою, якщо вона  у вас є.

Остерігайтеся шлунково-кишкових захворювань і розладів. Не гризіть нігті, не приймайте їжу брудними руками (як мінімум, ретельно обтирайте руки перед їжею|їдою| чистою сухою травою або листям).

Добування їжі

Одним із найбільш складних завдань виживання в природному середовищі є забезпечення їжею. В теплу пору року добути їжу набагато легше, ніж зимою, адже розмаїття рослин, звірів, риб і, навіть, комах обов’язково стане в нагоді.

Рослинна їжа не забезпечує повноцінного складу поживних|живлячих,поживних| речовин, проте|однак| вона може довго підтримувати сили. Та і здобути її легше ніж будь-яку іншу їжу. В їжу йдуть різні частини|частки| рослин: плоди, коріння, цибулини, молоді гілки|паростки|, стебла|стеблини|, листя, бруньки|бруньки|, квіти, горіхи. Проте|однак| рідко зустрічаються такі рослини, всі частини|частки| яких їстівні. У більшості з|із| них тільки|лише| одна або декілька частин|часток| придатні для їжі|їди| або угамування спраги.  В жодному разі не можна вживати в їжу рослин, яких ви не знаєте. Не варто орієнтуватися на смак (не завжди отруйні рослини гіркі), а також спокушатися схожістю на рослини, що культивуються (дикорослі рослини, схожі на петрушку або моркву можуть стати причиною смертельного отруєння).

Щоб забезпечити себе рослинною їжею, не ризикуючи отруїтися, шукайте поля, на яких після|потім| збирання врожаю залишилися|грунті| картопля, морква, буряк або зернові та бобові культури. Їх можна їсти в сирому або вареному вигляді|виді|. Проте,|однак| перед вживанням,|вжитком,використанням| овочі завжди слід чистити, щоб виключити небезпеку кишкових захворювань.

Їжу тваринного походження в порівнянні з рослинною, |важче|скрутніше| здобути. Якщо ви знаєте, які тварини їстівні, де вони мешкають і як їх зловити, то шанси на виживання підвищуються.

Зловити рибу можна за допомогою найпростіших пристосувань.  Головне – мати терпіння та знати де, коли і як це робити.

Як правило, треба ловити рибу удосвіта|на світанку| або відразу після|потім| заходу|заходження| сонця, коли насувається гроза. На ставку в літню жару краще ловити на глибоких місцях, оскільки риба шукає прохолоду в глибокій воді. Увечері або раннім літнім ранком краще ловити на мілководді, куди риба виходить годуватися. Весною і восени ловити рибу краще біля берега озера, в неглибоких|мілких| місцях, оскільки|тому що| там риба або стоїть, або шукає теплу воду.

Як правило, риба клює|дзьобає| на наживку з|із| того ж водоймища. Шукайте раків, ікринки, мальків у воді біля|близько| берега, а черв'яків і комах на березі. Користуючись черв'яками, насаджуйте їх на весь гачок.

Якщо у|в,біля| вас немає гачків, зробіть їх з|із| цвяхів, шпильок, кісток|кістей| або з|із| твердої деревини (мал.|ліворуч|).

Кращим гачком є|з'являється,являється| так звана шпилька, що «розгортається|розвертається|». Вставте її в шматочок наживки. Після того, як риба проковтне наживку, шпилька стає упоперек і застряє в шлунку, утримуючи рибу на волосіні.

|ловДля лову|ловіння| риби цим способом необхідні: жердина завдовжки 2– 3 м, гачок, шматочок блискучого|лискучого| металу у формі звичайної|звичної| блешні, шматочок м'яса, або кишечник риби, ліска. Прикріпіть|скріпляйте| гачок до кінця короткої ліски| точно під блешнею і прив'яжіть ліску до кінця жердини. Вибравши місце лову, смикайте гачком і блешнею під водою у|в,біля| самої поверхні.

Взимку рибу ловлять, роблячи|чинячи| лунки в льоду|кризі|. Риба звичайно збирається в глибокій частині|частці| водоймища, тому прорубуйте лунки над найглибшим місцем. Помістіть над кожною лункою пристосування, зображене| на малюнку. Якщо прапорець піднявся|підійнявся| вгору|угору|, зніміть рибу і поміняйте|позмінюйте| наживку.

Здобути м’ясо, не маючи відповідної зброї, доволі важко. Всі ссавці і птахи|птиці| їстівні, але|та| є|з'являються,являються| найважчою|скрутнішою| здобиччю|видобутком|. Птахи|птиці| бачать і чують виключно|винятково| добре, але|та| у|в,біля| них відсутній нюх. Під час гніздування вони менше бояться людини. Завдяки цьому їх легше зловити весною і влітку. Спостерігаючи за дорослими птахами|птицями|, ви можете виявити їх пташенят або яйця.

Щури|пацюки|, миші, кролики і білки легко попадаються|трапляються| в пастки. У|в,біля| цих невеликих ссавців звички постійні, а живуть вони майже всюди. Знайдіть лаз або хід, поставте приманку і пастку.

У водоймищах або поблизу них можна легко зловити жаб, змій або раків.

Жаб ловіть вночі, коли їх легко виявити по кваканню. Їх можна зварити, заздалегідь знявши шкіру.

Раків можна легко зловити руками. Але необхідно пам’ятати, що вони дуже швидко псуються, а деякі є|з'являються,являються| носіями паразитів. Тому їх обов’язково слід варити.

Не нехтуйте зміями, ящірками і черепахами як можливим джерелом їжі.

Всі вони їстівні. Зніміть з них лускату шкіру, а потім зваріть або підсмажте. Перш ніж зняти шкуру, потримайте над вогнем, що полегшить їх обдирання.

У деяких країнах світу вважають|лічать| делікатесом коників, гусениць, личинок і лялечок жуків-короїдів, павуків і мурашок|слимаків|. Вони не тільки|не лише| їстівні, але і достатньо|досить| калорійні, оскільки містять|утримують| поживні|живлячі,поживні| речовини і вітаміни. Може наступити|настати| такий час, коли не буде вибору, і доведеться|припаде| їсти подібних комах. В цьому випадку враховуйте, що вони будуть набагато смачніші, якщо їх підсушити над вогнем або приготувати в смаженому, печеному і тушкованому вигляді|виді|. Їдять, в основному, черевце і груди, видаливши|знищивши,віддаливши| крила, ніжки, голову. Не рекомендується використовувати в їжу волохатої гусені, дорослих метеликів, жуків, а також земних молюсків, позбавлених раковин.

Прісноводі|прісноводні| озера, ставки, річки|ріки| є|з'являються,являються| багатим джерелом їжі.

Надання першої медичної допомоги

         Найчастіше, при перебуванні у природному середовищі, людині загрожують травми, харчові отруєння, укуси тварин і комах, переохолодження або перегрівання. На жаль, неможливість швидкої доставки потерпілого до лікарні, ускладнює ситуацію. Отже, правильно і своєчасно надана перша медична допомога інколи стає вирішальною при виживанні в ситуації ізоляції.

При укусах комах. Множинні укуси бджіл або ос можуть бути небезпекою для людини, особливо у разі підвищеної до них чутливості. При цьому, окрім місцевого набряку тканин, може спостерігатися значне підвищення температури тіла, різкі головні болі, можливі судоми. Прояви отруєнь токсинами бджіл, шершнів, джмелів, ос різноманітні. Самою ранньою і постійною ознакою є пекуча, колюча чи пульсуюча біль, що може поширюватися по ходу нервів. Особливо небезпечно, коли у людини є алергічна реакція на токсини отрути комахи. У таких випадках є можливість розвитку шоку.

Схема надання першої допомоги:

·       якщо жало все ще знаходиться в шкірі, видаліть його: зішкребіть нігтем або яким-небудь предметом;

·       протріть уражену ділянку шкіри тампоном, змоченим розчином перекису водню;

·       для зменшення болю і припухлості прикладіть холодний компрес;

·       якщо є ліки, для знеболювання та зменшення алергічної реакції можна дати 1 г ацетилсаліцилової кислоти;

·       постійно спостерігайте за станом потерпілого, стежте за можливою появою алергічної реакції (у деяких людей важка алергічна реакція може привести до анафілактичного шоку).

При укусах змій. Якщо вас або ще кого-небудь укусить змія, ви повинні вживати заходів швидко, але без паніки. Поширений надмірний страх перед зміями значною мірою є одночасно і джерелом небезпеки. Заходи, які приймаються при укусі змії, направлені на те, щоб:   

1. Зменшити кількість отрути, що потрапила в організм, намагаючись знизити дозу нижче смертельної.

2. Понизити швидкість розповсюдження отрути по тілу, щоб дати організму максимальну можливість протистояти отруєнню.

Відомо, що будь-яка форма страху або паніки, особливо у разі фізичної напруги, негайно прискорює серцебиття і підвищує швидкість циркуляції крові. Звідси витікає, що в такій ситуації украй важливо заспокоїти потерпілого.

Схема надання першої допомоги:

·        знайдіть місце укусу і ретельно промийте його водою;

·        розмістіть постраждалого таким чином, щоб місце укусу знаходилося нижче тіла;

·        накладіть пов'язку вище за ранку, починаючи зверху і поступово спускаючись (вона повинна бути достатньо тугою, щоб запобігати поверненню венозної крові, оскільки саме з нею отрута може продовжити свій рух по тілу, разом з тим вона не повинна перешкоджати руху артеріальній крові (при правильно накладеній пов'язці нижче неї пульс прощупується, а вени надуваються);

·        після накладення пов'язки укус продовжуватиме кровоточити, але боятися цього не слід, тому що кров може вивести з ранки частину отрути;

·        якщо дозволяє місце укусу, можна відсмоктати отруту за допомогою медичної банки (у разі її відсутності можна використати банку з-під майонезу);

·        іммобілізуйте кінцівку, наклавши шину;

·        при можливості, помістить кінцівку у холодну воду – це уповільнить повернення крові.

·        джгут при укусах змій слід накладати лише в тих випадках, коли не увінчалися успіхом всі інші способи припинити кровотечу.

Неприпустимо:

·        надрізати краї ранки — це може лише відкрити додаткові шляхи для проникнення отрути в тіло;

·        намагатися ротом відсмоктувати отруту з ранки, оскільки вона може легко проникнути крізь слизову оболонку вашого рота;

·        давати пити алкоголь;

·        довго тримати джгут – це призведе до втрати кінцівки.

При харчових отруєннях. Основними ознаками отруєння є порушення дихання, свідомості, серцевої діяльності, блювання, пронос, біль у животі. Одним із поширених  джерел харчових отруєнь можуть бути продукти, заражені деякими мікробами, які виділяють сильні токсини.

При отруєнні харчовими продуктами, особливо м’ясними, симптоми отруєння виникають через 4-48 годин. Захворювання починається гостро: підвищується температура тіла, з’являється озноб, нудота, біль в животі, блювання, пронос. Велику небезпеку при отруєннях представляє зневоднення організму.

Схема надання першої допомоги:

·       промийте постраждалому шлунок: дайте випити 5-6 стаканів теплої води, натисніть на корінь язика і викличте блювання (повторити процедуру декілька разів);

·       при можливості, дайте прийняти активований вугіль (4-5 таблеток);

·       якщо блювання у потерпілого проходить мимоволі, а він непритомний, поверніть його голову набік, слідкуйте, щоб блювотні маси не потрапили у дихальні шляхи (вчасно видаляйте їх з ротової порожнини).

При тепловому або сонячному ударі. Тепловий удар виникає в результаті перегріву організму, при підвищеній вологості повітря. Сонячний удар виникає при тривалому перебуванні на спекотному сонці у результаті розширення мозкових судин та припливу крові до голови. Температура тіла може підвищується до 40 градусів, при якій внутрішні органи людини не можуть нормально функціонувати. Постраждалий відчуває втому, головний біль, спрагу, нудоту. Нерідко бувають носові кровотечі, судоми, галюцинації.  Цей стан може призвести до ураження головного мозку, паралічу дихання, запинки серця.

Схема надання першої допомоги:

·       віднесіть потерпілого з жаркого в прохолодне місце;

·       укладіть так, щоб голова була вище за тулуб; var container = document.getElementById('nativeroll_video_cont'); if (container) { var parent = container.parentElement; if (parent) { const wrapper = document.createElement('div'); wrapper.classList.add('js-teasers-wrapper'); parent.insertBefore(wrapper, container.nextSibling); } }

Категорія: Класні виховні заходи | Додав: [ADM]Irina (08.07.2009)
Переглядів: 1744 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!