Каталог статей
Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи | [ Додати статтю ] |
Великий піст усім прижме хвіст Інформаційна хвилинка Святий Великий піст — це одна із священних основ християнської релігії. Передпасхальний піст для християнського люду — це час покаяння і всепрощення, в якому беруть участь і душа, і тіло. Душа очищається через щиру молитву, а тіло — через щоденну обмеженість у земних благах. Традиційна практика посту відбувається двома способами: через повне обмеження від усякоїїжі та напоїв (це і є піст) або через невживання тільки деяких страв. На Україні з часів запровадження християнства виробилися певні рівні в дотриманні постів: одні християни обмежувалися лише пісними стравами, інші вводили до свого раціону тільки молочні продукти. Значна частина християнського люду споживала їжу лише один раз надень — після полудня. У монастирях монахи не споживали їжі протягом декількох днів.Перший день Святого Великого посту, як правило, припадав на понеділок. Цей день у народі називали Жилавим, адже господині випікали житні коржі — жилавики. Ще донедавна в наших краях, крім цих жилавих коржів, жодних страв у цей день не вживали, а споживали лише тертий хрін із буряковим квасом та редьку. На початковому етапі становлення Святого Великого посту на Україні найпоширенішою в будні дні була суха 'їжа — хліб та мучна юшка. Субота і неділя в постовий період вважалися послабленими днями, і в ці дні двічі на день можна було споживати хліб, овочі, рибу, молочні продукти. До речі, таку їжу вживали протягом першого постового тижня. В інші тижні посту, зокрема в понеділок, середу і п'ятницю — суха їжа раз надень. У вівторок і четвер — різноманітні каші з олією.У традиції Святого Великого посту не дозволялося вживати горілчані та винні напої, можна було їх вживати лише як ліки для хворих. У цей період пили спеціальний постовий напій із перцю, кмину та анісу. У страсний тиждень, від п'ятниці аж до неділі, віруючі не вживали нічого. Великий піст тривав сім тижнів —від Масляної до Великодня. Кожен тиждень Великого посту мав свою назву і призначення. Перша неділя Великого посту збірна. Перший понеділок седмиці називався Жилавим, або Чистим, тому у ці дні прали білизну, білили хати — «на піст». Цього ж понеділка хлопчики оббігалисусідів, вітаючи: «Із постом, будьте здорові!» Це мало приносити до оселі щедрий ужинок. У першу суботу посту жінки замовляли велику панахиду за рідними-небіжчиками. Цей обряд мав назву «давати мисочку». Жінки приносили з собою хліб, коливо, які потім роздавали бідним у мисочках. Наступні два тижні — це друга та третя седмиці. Четвертий тиждень Великого посту був Середохресним, адже в середу на цьому тижні — свято Хреста. У цей день жінки пекли хрести з маком і змащували їх медом. Частину хрестопоклінного хліба зберігали до сівби. П'ятий тиждень Великого посту називався Похвальним. У суботу на цьому тижні святкували Похвалу Пресвятої Богородиці. У цей день працювати було гріх. Шоста субота — Вербна, шуткова або квітна, а тиждень перед цією неділею — Вербний. У Вербну неділю святили вербу. За народним повір'ям, протягом Вербного тижня не можна було сіяти конопель і городини — «будуть ликуваті, як верба», а буряки «будуть гіркі».Останній тиждень перед Великоднем мав назву Білий, або Чистий. На цьому тижні віруючі люди дотримувалися посту так само суворо, як і на першому. Найважливіший день цього тижня — четвер. Його теж іменують Чистим, Світлим, Страсним, або Живним. | |
Переглядів: 2736 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0 | |