Каталог статей
Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи | [ Додати статтю ] |
Хрестопоклонний хліб Інформаційна хвилинка Велике свято третьої неділі Великого посту — Хрестя. У народі цей тиждень ще називали Хрестопоклонний, або Поклони. В Україні господині пекли хлібини у формі хреста — хрестопоклонний хліб. Частину спеченого хліба селяни з'їдали, а другу — ховали до комори в зерно. Коли йшли сіяти ячмінь, овес чи ярову пшеницю, то господар брав його з собою в поле. На ниві хрестопоклонний хліб клали на землю, молилися Богові, з'їдали окраєць і промовляли: «Во ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Господи, поможи, Господи, благослови! Дай Боже і на той рік їсти свій хліб!» Решту хліба закопували на ниві, аби краще родила.Існувало таке повір'я: щоб нива не заростала бур'яном, необхідно було, йдучи на посів, одягти ту сорочку, в якій ходили до сповіді та причастя. Через це, коли поверталися з церкви, одразу ж скидали сорочку і клали її до скрині. Нехай залишиться чистою на той день, як поїдуть засівати. | |
Переглядів: 1509 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0 | |