Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель батькам » Сімейне виховання [ Додати статтю ]

Читацьке питання: як не відбити у дитини бажання читати

Читацьке питання: як не відбити у дитини бажання читати

Як долучити дитину до читання та як підтримувати інтерес до читання і надалі? У чому ж різниця між цими процесами? Розібратись у цих питаннях ми спробуємо разом.

  У вік інтернету та гаджетів книгам стає важко «змагатися»  за увагу дітей з іграми та мультфільмами. Але користь від читання важко переоцінити. Найголовніше, це є розвиток особистості та мислення. Літературні приклади нерідко стають прикладом для дитини: що є добре, а що є погано. Також варто відзначити грамотність. Вміння формулювати свою думку та висловлювати її є дуже важливим. Тобто,  навчаючи дитину читати, ми відкриваємо для неї ще одне джерело інформації. Розвиваючи навички читання, ми пояснюємо як цим джерелом користуватися.

  Є декілька простих порад,  які допоможуть у процесі навчання читанню. Образи повинні бути зрозумілі дитині,  які вона може бачити навколо себе. Сам процес повинен стати великою грою, у якій кожна вивчена буква може бути окремим квестом. Дитину треба замотивувати. А краща мотивація  - це інтерес. Гарним вибором будуть книги серії ТМ "АРТ"(видавництво “Ранок”), які допомагають дитині навчитися читати, починаючи від звуків і букв і закінчуючи - короткими текстами. Усе це доповнюється знайомими образами та ігровими моментами у текстах (серія книжок "Читання до школи" -  "Звуки та букви", "Склади та слова", "Слова та речення", "Речення та тексти").

  Ось дитина навчилася читати, але як підтримати цю експансію? Варто читати разом з книголюбом-початківцем. Важливо, щоб теми та герої перегукувались з читачем. Описово запропонуйте дитині вибрати історію. Нехай дитина вибирає за своїми інтересами. Пропонуйте книги з простими картинками, які не будуть відволікати дитину, але заохочуватимуть до читання. Досить цікавою є рівнева система, де кожна книга адаптована під певні рівні читацького вміння. Це стосується мовних особливостей (діалектизми, синтаксис), літературних тощо. Увагу дітей можуть привернути як художні твори, так і пізнавальні книжки.  Яскравим прикладом є книжки серії  "Читальня" (видавництво “Ранок”), яка розділена на три рівні складності тексту: перший рівень; - для тих, хто щойно навчився читати, другий рівень - для тих, хто вже зробив перший і тепер набуває читацького досвіду, третій рівень - для тих, хто вже готується стати читачем невеликих дитячих повістей.

Прикладом порівневих пізнавальних книг є серія “Перше non-fiction читання”. В них є унікальні кольорові фотографії, малюнки й пояснення до них, які не лише допомагають практикуватися малюкам у читанні, а й розвивають кругозір. Після завершення читання задайте прості запитання, обговоріть прочитане разом, щоб залучити дитину до читання.

  Важливо обирати книги, які відповідають рівню читацьких навичок дитини. Книги мають бути зрозумілі і цікаві та головний секрет - їх обов’язково потрібно обговорювати після читання.



Джерело: https://docs.google.com/document/d/1zvfhJUy9b4Tp0jnxxgqemo_eyfHfmaqXWiSVyZ2yOVU/edit#
Категорія: Сімейне виховання | Додав: [ADM]Irina (28.12.2018) | Автор: Видавництво "Ранок"
Переглядів: 1027 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!