Каталог статей
Головна » Статті » Вчитель вчителю » Загальношкільні заходи | [ Додати статтю ] |
Cвято-конкурс "Найкращі господині"
Тема. Cвято-конкурс "Найкращі господині" Мета: ознайомити учнів з національною українською кухнею, викликати інтерес до кулінарного мистецтва, які пов’язані із обрядами, звичаями; розвивати пам'ять, уяву, винахідливість; виховувати шану та повагу до хліба. Хід свята Ведуча: Добрії люди славного краю, Вік вам радіти в щасті рости, Нивам українським щедро родити І вічно цвісти! Ведучий: Добрий день вам, добрі люди, Хай вам щастя всюди буде, Зі святом вас усіх вітаєм, Щастя й радості бажаєм! Вчитель: Україна завжди славилася своєю кухнею. Вона створювалась протягом багатьох століть. Її страви були відомі далеко за межами країни. В українській кулінарії десятки тисяч рецептів страв, яких відрізняє простота приготування і прекрасні смакові якості. Хто не знає нашого українського борщу, запашних пампушок, вареників, голубців, гарбузової каші, дерунів, гречаників, галушків та смачного сала. Всіх назв і не перерахуєш! Отже, можна зробити висновок, що наші предки з давніх часів добре вміли готувати поживні м’ясні, рибні, овочеві та борошняні страви. А яка українська хата без господині? Що не кажіть, Україна славиться господинями. Здавна в усьому світі славились українські дівчата. Їм в усі віки були притаманні неповторна врода, світлий розум, працьовитість, ввічливість, багата фантазія і, звичайно ж, велика шана, любов і повага до рідного краю. В народі кажуть: «В чепурній оселі і життя веселе». А ще кажуть: «В хорошої господині і в хаті є, і на столі, і в ложці, і в мисці, і в колисці». Тому ми й вирішили змоделювати реальні життєві ситуації і провести свято: «Найкращі господині у нашій Родині», а проведемо ми у формі змагання «Молодих господарочок», тобто виявити, хто з них краще знає українські страви, перевірити їхню кмітливість, вміння запросити та за сервірувати стіл. Багатьма такими рисами наділені і наші сьогоднішні дівчата, які будуть брати участь у конкурсі «Молодих господарочок». Ведуча: Тож зустрічайте! Наші учасниці! Ведучий: Запрошуємо на сцену учасників……. (під музику виходять учасники конкурсу) Ведуча: Свято розпочалося, учасниці на сцені, залишається тільки познайомити всіх з нашим вельмишановним журі. (представлення журі) Ведучий: А зараз починаймо, Настав жаданий час, І ваші щирі вміння Хай подивують нас. Ведуча: Отже, І конкурс «Візитна картка» «Представлення» Ведучий: Кожна учасниця повинна коротко і лаконічно розповісти про себе у довільній формі. Ведуча: Що ж, любі дівчата, починайте! (представлення учасниць) Ведучий: Дякуємо нашим учасницям за представлення, а журі просимо приступити до своїх обов’язків. Ведуча: Народ України славиться своєю гостинністю. В українській хаті на столі на вишитому рушникові завжди лежав хліб, а поряд – сіль. По-давньому звичаю хліб-сіль підносили дорогим гостям в знак глибокого вшанування. Ведучий: Вся дітвора убралася барвисто, І в золоті синіє небокрай. На рушнику пливе в нас урочисто, Хліб з сіллю, український коровай. Ведуча: У цьому хлібі щедрий труд і віра, Благословення материнських рук, Що будем жити ми у світі миру, Що кожен кожному в нас буде брат і друг. (під ці слова вноситься хліб на рушникові) Ведучий: Наступний конкурс: «Запрошення гостей до столу» Ведуча: Ваше завдання: знайти слова, якими ви запросите своїх гостей до святкового столу, це може бути у довільній формі чи віршем, чи прозою, чи піснею. (виступ учасниць) Ведучий: Давайте разом з вами пригадаємо, які вироби з тіста готують у нас на Україні? (відповіді учасниць) Ведуча: Молодці, наші учасниці добре справились з цим завданням. Вмієте і знаєте, як запросити гостей до столу. І ви є справжніми знавцями кулінарії. Ведучий: Отже, з тіста готують такі вироби: Хліб, коровай, ковриги, буханки, колобки, обрядове печиво «жайворонки», коржики, паска, вареники, пироги, бублики, калачі і так далі. Ведуча: Наступний конкурс: «Сервірування столу» - 3 бали Всіх учасниць ми запрошуємо на сцену. Ведучий: Перед вами різні предмети. Ваше завдання: Вибрати і взяти з усіх предметів тільки один, щоб сервірувати стіл для чаювання, який накритий скатертиною. Ставлячи предмет один за одним в послідовному порядку. Ведуча: Молодці, справились з завданням вміло. Ведучий: Українська кухня багата стравами з картоплі. Картоплю і донині називають другим хлібом. Її варили, пекли в печі. Їли картоплю з квашеною капустою, огірками, змащували олією чи салом. Ведуча: Отже, наступний конкурс «Дбайлива господиня» -3 бали Ведучий: Якнайшвидше і економніше почистити картоплину. Ведуча: Поки ви будете чистити картоплину, пригадайте, які страви готуються з картоплі. Ведучий: Поки наші учасниці чистять картоплю ми проведемо Конкурс з глядачами Відгадайте загадки: Хто ходить по городу Й питається свого роду (гарбуз) Їх тому так звуть, Що на тертушці деруть (деруни) Що таке, що з ложки Висять ножки? (локшина) Національна страва українців (борщ) Рідке, а не вода, біле, а не сніг (молоко) Ми в окропі кипіли, Велику муку терпіли, За те усі нас хвалять, Та не всі варять (вареники) Без дірочки, без денця Повна бочечка винця (яйце) Ведуча: Молодці, справились з завданням. Знаєте назви страв, які здавна вживалися в Україні. Ведучий: А журі оцінить, як справились наші учасниці з цим завданням. Ведуча: Кожна добра господиня знає дуже багато страв із картоплі. Зараз кожна з учасниць одна за одною назве страви, які готують з картоплі. (відповіді учасниць) Ведучий: Для української кухні характерні різноманітні способи приготування їжі: смаження, тушкування, варка, запікання. Ведуча: Конкурс: «Перевір свою пам'ять» Зараз я вам зачитаю уривок із твору «Енеїда» Котляревського, ви уважно його прослухаєте: Тут їли різнії потрави І все з полив'яних мисок, І Самі гарнії приправи З нових кленових тарілок, Свинячу голову до хріну І локшину на переміну, Потім з підливою індик; На закуску куліш і кашу, Лемішку, зубці, путрю, квашу І з маком медовий шулик. П'ять казанів стояло юшки, А в чотирьох були галушки. Борщу трохи було не з шість. Баранів тьма була варених, Курей, гусей, качок печених... І ласощі все тілько їли Сластьони, коржики, стовпці, Варенички пшеничні білі, Пухкі з кав'яром буханці, Був борщ до шпундрів з буряками, А в юшці потрух з галушками, Потім до соку шарпанина, Печена з часником свинина, Крохналь, який їдять пани, — Ось так описує різноманітність укр. кухні великий письменник, Знавець народного побуту І.П.Котляревський. Ведучий: Ваше завдання: Вам потрібно записати, які з перелічених страв ви запам'ятали. Ведуча: Поки учасниці пишуть, ми проведемо з глядачами Конкурс «Прислів’я про їжу» Прислів’я «Кожний край має свій звичай», Різдво гарне — ковбаскою, а Великдень — крашанкою, живу добре: сало їм на салі сплю, салом укриваюсь, якби мені паном бути, то я б сало з салом їв». Борщ да каша – добрая наша. Борщ і капуста – хата не пуста. Хліб – це сила. Хліб, сіль і вода – то нема голода. Гречана каша – то матір наша. Як нема борщу, то нема і їжі. Ведуча: Молодці. Я бачу, що наші учасниці вже справились з завданням. (відповіді учасниць)
Ведучий: Отож, підведемо підсумок правильної відповіді. У даному вірші були перелічені такі страви: (Свиняча голова, локшина, з підливою індик, куліш і каша, лемішка, зубці, путря, кваша, з маком медовий шулик, юшка, галушки, борщ, барани варені, курей, гусей, качок печених, сластьони, коржики, стовпці, варенички, буханці, шарпанина, крохналь) Ведуча: Я впевнена, що в залі, не має таких дівчаток, чи хлопчиків, які б не смакували варення? А дівчатка, мабуть, допомагають матусі в приготуванні цього смачного десерту. Ведучий: Наступний конкурс: «Дегустація» - 3 бали Ведуча: Ваше завдання: записати назви фруктів та ягід з яких приготовлене варення. – 1 хв. (відповіді учасниць) Правильна відповідь: (ягід-смородини, з фруктів-груш) Ведуча: Отже, останнє наше випробування – Конкурс «Мої таланти» Ведучий: Кожна учасниця продемонструє свої здібності та вміння співати, танцювати, розповідати, готувати. Ведуча: Свій талант нам продемонструє учасниця під №2 – Євгенія, вона прочитає свої власні вірші, які написала. Перший вірш називається «Весна» і наступний вірш про своє рідне селище «Врадіївка». Ведучий: Зустрічайте нашу наступну учасницю під №5 – Вікторію, вона нам заспіває веселу пісеньку, а ми її підтримаємо. «Усмішка» Михайло Поляцьковий Ведуча: Учасниця — під щасливим №4 – Дарина, яка прочитає вірш «Господиня», С. Михалков. Ведучий: А чим потішить нас учасниця під №3 – Альона? Хоч на дворі йде дощ, але сумувати ніколи. Запрошуємо на сцену. Танець «Дощик». Ведуча: Підтримаємо наступну учасницю під №1 – Аліну. У неї є колекція різних звіряток, у вільний час вона вчить віршики про них. Прослухайте один із віршів «Сорока - білобока». Ведучий: А який нам сюрприз підготували наступні учасниці під №4 – Дарина та учасниця під №6 – Христина? Зустрічайте, Танець «Східних красунь». Вчитель: Ось і закінчилось наше свято: «Найкращі господині у нашій Родині». Кожна учасниця показала себе дбайливою, кмітливою, доброю господинею, Зараз журі підведе результати і буде названо переможця. Але важливо, що ми усі з вами зібрались, щоб ще раз переконатись, що національна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. Це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати. (Слово журі. Нагородження.) Дякуємо усім за участь у нашому святі. До нових зустрічей! Кушніренко Тетяна Василівна, педагог-організатор Врадіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 смт Врадіївка | |
Переглядів: 6270 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0 | |