Каталог статей

Головна » Статті » Літній оздоровчий табір (пришкільний та ін.) » Барви сонячного літа [ Додати статтю ]

День охорони довкілля. Гра "Екологічна стежина"

Катеринівський пришкільний табір
з денним перебуванням «Веселка»


Учасники заходу – вихованці ІІ загону

Вихователі – Дибенко О. М., Безпека О. В.

2013 – 2014 н. р.


 

Тема. Гра «Екологічна стежина»

У грі беруть участь дві команди по 5 учасників.

Правила гри:

•На обдумування відповіді на запитання да¬ється 1-2 хвилини.
• Відповідає на запитання один із членів команди.
• Піднята рука капітана означає, що члени ко¬манди готові до відповіді.
• Відповіді оцінюються за 5-бальною системою.
• За порушення зі сторони вболівальників (під¬казка, шум) у команди знімається по два бали.
• Якщо жодна команда гравців не змогла від¬повісти на запитання, до гри приєднуються вболівальники.
(Звучить мелодія П.І. Чайковського із циклу «Пори року» ).

Ведучий. Природа землі незвичайна і непо¬вторна. Кожен її куточок гарний по-своєму. Духмяний аромат трав дають нам лісові галяви¬ни - ці чудові комори лікарських рослин. Ще-дра і привітна наша земля, та в останні роки важко їй живеться.
(Музика стихає. Демонструються слайди із зображенням скаліченої людиною природи).

Ведучий. Скільки ран залишили на ній люди: забруднені річки і моря, зріджені ліси, скаліче¬на хімічною отрутою земля, насичене токсичною парою повітря... Але багато ще можна випра¬вити. Щоб допомогти природі, потрібно багато знати про неї. Тут вашими помічниками можуть бути книги, екскурсії, екологічні експедиції по рідному краю. Пам'ятайте: чим швидше ви на¬дасте допомогу вмираючому деревцю, комашці чи тварині, що потрапила в біду, тим багатшим і прекраснішим буде світ природи, тим більше користі і радості подарує він нам - людям. На сцену запрошуються команди.
(Учні займають місця за столиками, капіта¬ни команди представляють гравців).

Запитання до гри:
1. З давніх часів для лікування різних захворювань люди використовували лікарські рослини. Сучасна вітчизняна медицина використовує 230 видів лікарських рослин.
Назвіть 10 лікарських рослин (трав, кущів, дерев), які ростуть на території Кіровоградської області.
Відповідь. Акація, береза, каштан, ялина, бузок, подорожник, ромашка аптечна, нагідки, алтея лікарська, валер'яна тощо.

2. Які правила потрібно виконувати при збиранні лікарських трав?
Відповідь. При збиранні лікарських трав необхідно зрізати тільки потрібну частину рослин (квітки, листки, плоди), а не витягувати цілу рослину; з однієї ділянки не можна збирати всі рослини, обов'язково треба залишати для розмноження; для заготівлі коренів на ділянці необхідно залишати 10-15% рослин для відновлення роду. Потім збирання на цьому місці можна робити через 7-10 років.

3. Зимовий ліс. Тихо-тихо навкруги. Мороз щипає обличчя, але, якщо хочеш побачити, як поспішає додому зайчик або виходить на прогулянку борсук, піди в ліс, вдивись у нього і вслухайся...
...Затремтіла гілка. Ближче, ближче. І розкривається ще одна яка-небудь лісова таємниця... А потім, про те, що побачив чоловік, він розкаже дітям у книжці «Чиї це ноги?», «Хто чим співає?», «Чий ніс кращий?», «Лісові хатинки».
Герої якого письменника - не тільки тварини, птахи і комахи, але й їхні друзі - діти?
Хто автор цих прекрасних книжок?
Відповідь. Біанкі Віталій Валентинович.

4. Равлика можна зустріти скрізь: і на суші, і на деревах, і у воді. Думаю, кожний з нас, посадивши на долоню равлика, наспівував пісеньку: «Равлику, равлику, висунь ріжки, дам тобі хліба і пирога трішки. Якщо буде мало, дам шматочок сала». Прикро, але факт: заговір діє точно - равлик вилізає з мушлі і випускає ріжки. Але це не ріжки, а органи.
Назвіть ці органи і поясніть, чому равликів поміщають в акваріумах?
Відповідь. Це органи чуття і смаку. Так-так, і смаку, тому що язик у гортані черевоногих для цього не годиться. Тому що на ньому розміщені поперечними рядами зуби, які утворюють тертку для перетирання їжі. До речі, число зубів дуже велике: від 500 і більше. А поміщають водяних равликів в акваріуми, щоб вони очищали скляні стінки від водоростей.

5. Наприкінці весни і на порозі літа, коли сонце проситься в зелене лоно тиші, в тіні лісу то тут, то там з'являються стрункі стебла, всипані білими квітками.
Старовинна слов'янська легенда розповідає: «Сміливого Садко полюбила царівна. Одного разу в місячних променях вона побачила коханого і земну дівчину Любаву. Засмучена царівна не втрималася від сліз. Тільки місяць був свідком того, як ці чисті сльози перетворилися на квіти. Ці квіти - герої багатьох легенд».
Про яку квітку йде мова і яка її доля сьогодні?
Відповідь. Ця квітка - конвалія. В останні роки, через масове збирання кількість цих кві¬тів на території нашої країни і області різко зменшилась.

6. Деякі вважають, що кімнатні рослини шкідливі для здоров'я, тому що вони виділяють вуглекислий газ. Чи правда це? Для чого по¬трібні кімнатні рослини?
Відповідь. Вдень на світлі в процесі живлення всі зелені рослини поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Вночі в темряві вони дійсно виділяють вуглекислий газ, але в незначних кількостях, що аж ніяк не впливає на здоров'я людини. А взагалі, кімнатні рослини: покращують мікроклімат, позитивно вплива¬ють на настрій людини, прикрашають житло, вчать уважно і дбайливо ставитися до живих організмів.

7. Метелики. Вони перелітають із квітки на квітку - яскраві, гарні, самі схожі на квітки. Люди милуються ними, тому що багато з них дійсно дуже гарні. Але не всі з цих комах такі безвинні.
Розкажіть, що ви знаєте про метеликів, яких можна зустріти в лісах, на полях. Назвіть не менше чотирьох видів.
Відповідь. У метеликів, як і у всіх комах, 6 ніг і ніби посічене на сегменти тіло. Багато метеликів живляться соком квіток - нектаром - за допомогою хоботка. А багато з них є шкідниками, тому що гусені живляться квітками, листками і стеблами рослини. Крила у метеликів, як і у мух, прозорі. Але вони вкриті м'якими різнокольоровими лусочками, тому вони є такими яскравими і барвистими. Якщо метелика потримати в долоні, то лусочки облітають, і вони втрачають свою красу. Найбільш поширені метелики: білан жилкуватий, непарний шовкопряд, лимонниця, кропив'янка.

8. У місті Солт-Лейк-Сіті в США є незвичайний пам'ятник - висока гранітна колона з глобусом і двома птахами на вершині. Цей монумент на честь морських птахів, які врятували місцевих жителів від голоду, знищивши зграї сарани, яка з'явилася тут.
Вчені підрахували, що тільки одна колонія цих птахів за час вигодовування пташенят знищує близько 22 тонн комах-шкідників. Ці птахи живляться рибою, але в першу чергу вони поїдають хворих і мертвих риб, попереджуючи цим розповсюдження хвороби.
Назвіть цього птаха.
Відповідь. Чайка.

9. Це дерево можна побачити і на широкій пожвавленій магістралі, і у вузькому провулку, і на заводському подвір'ї, і біля школи. Цей зелений друг невибагливий, витримує досить суворі умови, добре переносить підстригання, швидко росте. За швидкість зростання його називають навіть північним евкаліптом. Густе листя цього дерева чудово глушить вуличний шум, очищає запилене міське повітря. 400 молодих дерев за літо збирає 340 кг твердих забруднювальних речовин повітря.
Про яке дерево йде мова?
Відповідь. Про тополю.

10. Чорноморський заповідник створено у 1927 році в північно-західній частині Чорного моря, в Єгорлицькій і Тендровській затоках, а також на прилеглих територіях і островах з метою охорони зимуючих, перелітних птахів і місць їхнього заселення. Тут гніздяться качки, крачки, кулики, гуси та інші птахи. Морське мілководдя в межах заповідника є місцем роз-множення бичків, кефалі, камбали-калкана та інших риб. Задуха, або морська загибель морських організмів, відбувається не тільки в Чорному морі, але й в інших морях та океанах. Від чого приходить задуха і як її можна уникнути?
Відповідь. Підводне виверження вулкана або великої сили шторм; викид нафти; постачання великої кількості неорганічних речовин (мінеральних добрив) із суші; недостатнє очищення стічних вод населених пунктів і підприємств; випадання забруднених речовин із дощами і снігом.
Щоб запобігти задусі, потрібно:
— використовувати більш сучасні очисні споруди;
— використовувати в сільському господарстві гранульовані добрива, які повільно розчиняються;
- не виловлювати і не збирати на пляжах тварин і рослин, які очищають море;
- не забруднювати водойми рідкими і твердими відходами.

11. Як називається рослина водойм України, що має дуже красиві листки, які плавають на поверхні води, і надзвичайної краси та ніжності білі квітки?
Відповідь. Латаття біле.

12. Що зумовлює явище «цвітіння води», яке можна спостерігати влітку в усіх водосховищах, споруджених на Дніпрі?
Відповідь. Розвиток ціанобактерій та водоростей у величезній кількості.

13. Яку рослину, що росте у Карпатах, називають «квіткою мужніх»?

Відповідь. Едельвейс.

14. Де і коли був заснований в Україні перший ботанічний сад?
Відповідь. Ботанічний сад Харківського університету, 1804 р.

15. Як називається викопна живиця хвойних дерев, яку знаходили в Україні - у Криму та Карпатах, на берегах річок та Чорного моря?
Відповідь. Бурштин.

16. Яка рослина, що поширена в Україні, лікує від 99 хвороб?

Відповідь. Звіробій.

17. Які рослини нашої флори є синоптиками?
Відповідь. Кульбаба, цикорій, берізка польова. Якщо ці рослини закрили пелюстки, хоча небо чисте, буде дощ.

18. Чи є у флорі України отруйні рослини?
Відповідь. Так. Вороняче око, чемериця, дурман, блекота, беладона.

19. Коріння якої рослини, підсмажене в духовці, українці використовують як замінник кави?

Відповідь. Цикорію.

20. Які рослини є індикаторами чистоти повітря, води, ґрунту?
Відповідь: індикатори - це речовини, які вказують на зміну навколишнього природного середовища:
- повітря - лишайники;
- ґрунту — хвощ польовий;
- води - верба, латаття біле.

21. Кору якого дерева українці вважали найкращою у чинбарстві та кушнірстві для вичинки шкір?
Відповідь. Дуба.

22. Чому в ХУІ-ХУІІ ст. побутувала думка, що картопля отруйна?
Відповідь. У той час споживали ягоди картоплі або молоді бульби, а вони мали гіркуватий присмак і містили отруйну речовину соланін, яка часто спричиняла отруєння)
23. Цей заповідник організовано 1898 р. Це суцільний степ, єдиний, що зберігся в Європі. У заповіднику налічується понад 360 видів рослин, утримуються рідкісні тварини з усіх частин світу. Про який заповідник України йдеться?
Відповідь: Асканія-Нова.

24. Колись цей птах був багаточисельним, прикрашав герб київських князів, про нього згадується в літературній пам'ятці давнини «Слово о полку Ігоревім».
Нині він став рідкісним і його занесено до Червоної книги.
Відповідь: це хижий птах - сокіл.

25. «Найстрашніший звір на Землі» - такий надпис зазначений на вході одного із зоопарків Німеччини. Кого може побачити зацікавлений відвідувач за ґратами зоопарку?
Відповідь: він бачить себе. За ґратами встановлено дзеркало.

26. Ви, мабуть, бачили, хоча б на малюнках, красивих і граційних птахів - білих чапель. Зараз вони найчисленніші. Інколи гніздяться навіть на околицях Києва. Але на початку XX століття білі чаплі були знищені майже повсюдно. Що було тому причиною?
Відповідь: відстрілювання птахів заради пір'я для жіночих капелюшків.

27. Дарвін любив писати свої праці І подалі від міста, на лоні природи. Одного разу прийшли до Дарвіна селяни, його сусіди, і запитали: «Кажуть, що Ви - великий учений, знаєте багато таємниць природи. Цілісінький день пишете розумні книжки. А чи не порадите нам, що робити, аби корови давали більше молока?». Селянам кортіло поглузувати з ученого. Замислився Дарвін і відповів: «Заведіть більше котів». Селян, звичайно, така порада не влаштувала: «Чи не насміхаєтеся Ви з нас, сер? - запитали вони. - Як це коти можуть вплинути на надої?» А справді, як?
Відповідь: Ч. Дарвін пояснив свою думку так: «Корови вдосталь дають молока, коли на луці багато конюшини. А щоб посіялася конюшина, має утворитися її насіння. Квітки конюшини запилюють лише джмелі. Та гнізда джмелів розорюють миші, яких розвелося занадто багато. От якраз коти і можуть повиловлювати цих мишей».

28. Екологи виявили таку закономірність: щойно в будь-якій водоймі знищать видр, зростає кількість риби. Але згодом риби стає знову менше. Варто з'явитися видрі - кіль¬кість риби одразу зростає. Чому?
Відповідь: видри - санітари, виловлюють хворих риб, запобігають епідемії.

Звучить музична пауза, під час якої підбиваються підсумки гри).



Джерело: https://drive.google.com/file/d/0B5amUkAU9q7RcEM2cDBiSFZyeHc/edit
Категорія: Барви сонячного літа | Додав: (06.06.2015) | Автор: Дибенко О. М., Безпека О. В.
Переглядів: 2097 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!