Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель батькам » Сімейне виховання [ Додати статтю ]

Філософія батьківства

Філософія батьківства
 

Не робіть роботу за дітей
Дитина пролив воду на підлогу - не поспішайте витирати калюжу, краще нагадайте, де взяти паперовий рушник або ганчірку. Школяр отримав незвичайне домашнє завдання - поговоріть про те, як, на його думку, його потрібно виконати. Щоб дитина навчилася приймати рішення і робити висновки, батькам необхідно виробити звичку ставити йому навідні запитання, а не давати вказівки і готові алгоритми.

Заохочуйте самостійну гру
Надавайте дітей самим собі, залишаючись спостерігачем. Це спонукає їх вигадувати гри з трьох паличок, уявні світи, нестандартний дозвілля. Дозвольте дітям нудьгувати і не прагнете на кожне «мені нудно» запропонувати список розваг. Іноді варто сказати: «Ну, так поскучати трохи», як через п'ять хвилин вони самі знаходять собі заняття. Перша незалежність дитини - це незалежність в грі.

Дозволяйте допускати помилки
Ось дитина збирає свою першу схему конструктора. З висоти років ви впевнені, що він неодмінно помилиться, пропустить важливу деталь. Все-таки зупините свій порив втрутитися і зібрати модель за всіма правилами. Тільки помиляючись і помиляючись, діти вчаться шукати вихід зі складних ситуацій і виправляти промахи. Вступайте, коли допомога буде потрібна і вас про неї попросять. В інших випадках пишаєтеся словами «я - сам».

Хваліть за проявлену ініціативу
Діти самостійно помили посуд, зголосилися накрити на стіл, вперше дотяглися до турніка, скотилися з гірки, на яку кілька років боялися залазити, пришили гудзик до сорочки - порадійте разом з ними. Не вказуйте на що залишилася в кутах пил і пришитий наперекосяк гудзик, а неодмінно похваліть за бажання зробити щось самостійно. Дитина, хоча б раз отримав похвалу і відчув свою відповідальність від того, що приніс користь, неодмінно захоче випробувати це відчуття ще раз.

Не втручайтеся в кожен крок
Дитячі конфлікти варто тримати в полі зору, але попередньо дати учасникам можливість вирішити їх самим. Відчуйте момент, коли необхідно вступити і розвести сваряться дітей в різні боки. Але якщо це словесна перепалка або невміння поділити іграшки, дозвольте дітям впоратися з ситуацією самостійно, інакше хтось із них завжди буде сподіватися на допомогу дорослих і маніпулювати цим. Зараз вони вчаться вирішувати суперечки з однолітками в простій грі, в дорослому житті цей досвід дозволить їм знаходити вихід з конфліктних ситуацій з колегами, начальством, членами сім'ї.

Сприймайте дітей всерйоз
Ставтеся до їх судженням уважно, щоб в майбутньому вони не соромилися приходити за допомогою і знали, що їхні проблеми не применшувати.Діти довіряють дорослим, які відносяться до них з повагою, слухають і розмовляють на рівних, не переходячи на дитячий мову, не дратуючи і не висміюючи.

Підтримуйте в будинку середу, зручну для самостійних дій:
низькі шафки, з яких дитина сама зможе діставати одяг, що висять на рівні очей гачки для верхнього одягу, зубну щітку і мило на доступному рівні, можливість самому взяти яблуко зі столу або легко помити його, приставивши до мийки спеціальну сходинку. Бажано організувати побут так, щоб дітям не доводилося раз у раз просити дорослих допомогти з елементарними речами.

Дозвольте дитині вирішувати
Коли дитинство залишиться позаду, давайте дітям більше можливостей для вибору. Нехай їх тіло підказує, надягати чи кофту на вулицю або досить короткого рукава, нехай вони самі обирають самі, що взяти сьогодні на прогулянку: велосипед або м'яч, кого запрошувати на день народження. Може трапитися так, що їм не сподобається результат прийнятого рішення, тим не менш, це важливий момент, коли дитина вчиться оцінювати наслідки свого вибору.

Вводьте в курс дорослих справ
Корисним речам можна навчити в повсякденних ситуаціях: як викладати продукти на стрічку в супермаркеті, оплачувати проїзд в громадському транспорті, куди викидати сміття. Ідіть назустріч, коли діти захочуть порізати свій перший салат або перемішати міксером крем для торта. Тримайте їх у курсі господарських справ: нехай посвітити ліхтариком, коли ви знімаєте показники квартирних лічильників, сходять з вами в банк сплатити рахунки або на пошту відправити посилку.

Закріплюйте домашні обов'язки
Кожна сім'я сама вирішує, що це буде: заправляти ліжко, мити підлогу в своїй кімнаті, чистити акваріум - у дитини повинна бути своя зона відповідальності і бажано, щоб дорослі не торкалися цих справ.

Надихати пробувати нові речі
Нестандартна ситуація, наприклад, похід на тиждень в місце, далеке від техніки і цивілізації, зажадають від дітей нових зусиль. Перебуваючи поруч, ви подивитеся за тим, як, вийшовши із зони комфорту, діти приймають рішення, намагаються виконувати щось без підтримки дорослих і знаходять корисні навички: приготування їжі, облаштування побуту, вміння працювати в команді і приносити користь.

На шляху до того, щоб допомогти дітям стати незалежними може стояти батьківська зайнятість і поспіх.
Простіше одягнути дитину самому, ніж чекати 10 хвилин, простіше заправити ліжко за нього, тому що це буде акуратно і так, як вам подобається, і, звичайно, ви набагато швидше, в порівнянні з дітьми, зробите бутерброд. Однак це той випадок, коли поспіх грає поганий жарт: дитині не дають зрозуміти, що є речі, які він здатний робити сам і робити їх відмінно.Чи не в тому й полягає завдання батьків: бути поруч і вміти підказати в разі необхідності, приходити на допомогу протягом декількох секунд, але не лізти до вказівок, що і як потрібно робити? Хвилювання за дітей - як вони впораються, чи будуть в безпеці - з розряду вічних батьківських думок. Але іноді все, що залишається - зробити глибокий вдих, відпустити дітей в самостійне життя і вірити в краще. І пишатися щосили, спостерігаючи за їх вільним польотом.

Категорія: Сімейне виховання | Додав: (22.12.2019) W
Переглядів: 748 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!