Каталог статей

Головна » Статті » Увага! Першокласник! » Різні аспекти цього питання [ Додати статтю ]

ФІЗИЧНА, ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ТА СОЦІАЛЬНА ГОТОВНІСТЬ ДИТИНИ ДО ШКОЛИ

ФІЗИЧНА, ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ТА СОЦІАЛЬНА ГОТОВНІСТЬ ДИТИНИ ДО ШКОЛИ


Для успішного шкільного навчання дитини необхідні три компоненти: фізична, інтелектуальна та соціальна зрілість. Найчастіше оцінюється саме інтелект дошкільника. Але фізіологічні показники та соціальні навички також обов’язково мають відповідати певним критеріям.

Фізична готовність означає, що дитина напередодні першого класу вже не схильна до захворювань (принаймні частих), може витримувати тривале навантаження очей та спини. Без цього наявні проблеми здоров’я примножаться через посилене навантаження.

Соціальна готовність — насамперед усвідомлення дитиною сенсу та мети навчання. Єдиний правильний мотив — бажання здобути нові знання, вміння. Іноді діти за мовленнєвими навичками, мисленням, спрямованістю довільної уваги доволі зрілі. Але школа в їхній уяві є місцем, де граються з іншими дітьми, чи стимулом йти до першого класу стає обіцянка придбати яскраве шкільне приладдя.

Гігієнічні навички також надважливі. Дитина має вміти самостійно умиватися, одягатися, зачісуватися, користуватися столовими приборами, вчасно ходити до туалету та користуватися туалетним папером тощо.

Інтелектуальна та психологічна готовність означає достатній розвиток дрібної моторики, мовлення, здатності розрізняти звуки, довільно спрямовувати увагу. Бажаним є вміння читати. Надзвичайно важливий ступінь вольових якостей: стриманості, наполегливості, самостійності.

Найбільша проблема в тому, що провідною діяльністю малюків до 7 років зазвичай є ігрова: знання, навички найлегше сприймаються у процесі гри. До систематичного навчання дитина ще не «дозріла», немає готовності до режиму занять та чіткої дисципліни. Усе це ускладнить навчання за традиційною формою.

У 5–6 років діти проходять через так званий «напівростовий стрибок», що є важливим показником зрілості тіла. Фізичну готовність можуть визначити лікарі під час планових оглядів у поліклініці, та для батьків є один простий тест, що допоможе зорієнтуватися. Він називається філіппінським. Необхідно попрохати (не показати!) дитину торкнутися правою рукою до лівого вуха, провівши руку над головою. Такий тест демонструє в першу чергу навіть не розвиток скелету, а зрілість нервової системи. Це показник здатності кори головного мозку сприймати та аналізувати інформацію. Медики мають статистику, що свідчить: якщо дитина йде до школи до закінчення «напівростового стрибка», то це дуже погано позначається на її здоров’ї, перш за все психічному, і ніяк не сприяє успішному навчанню.



Джерело: http://4mamas-club.com/porady/fizichna-intelektualna-ta-socialna-gotovnist-ditini-do-shkoli/
Категорія: Різні аспекти цього питання | Додав: (08.12.2017) | Автор: 4mamas
Переглядів: 1214 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!