Каталог статей
Головна » Статті » Вчитель вчителю » Гурткова робота | [ Додати статтю ] |
Зразок заняття гуртка Заняття №3 Тема. Хліб у старовинних обрядах. Грінки з черствого хліба. Святкові грінки Мета: розширити уявлення дітей про значення хліба в житті української родини; вчити готувати грінки з черствого хліба та святкові грінки; виховувати пошану до хліба та людей праці Хід заняття І. Слово вчителя Оголосити тему сьогоднішнього заняття мені допоможе той, хто перший розгадає загадку. Ріжуть мене ножакою, ІІ. Оголошення теми заняття. ІІІ. Основна частина заняття. Проблемне питання. Чому про хліб у народі говорять «Хліб – усьому голова»? (Відповіді дітей) Складання «Павутинки» Запитання: як ви вважаєте, що дорожче: золото чи хліб? Учитель розповідає притчу Якось один чоловік знайшов велику грудку золота. У своєму господарстві він, звичайно, не міг його застосувати і вирішив продати, але боявся продешевити. І пішов чоловік до мудреця з проханням допомогти визначити вартість золота. І сказав йому мудрець: Повідомлення учениці Хліб – найбільша святість українського народу Хліб здавна вважався символом святості, символом радості, щастя, здоров’я та багатства. Із хлібом зустрічали новонароджене дитя, з хлібом вітали й породіллю. Пізніше з хлібом виряджали дитя «до Христа», а коли підросте, то з хлібом виряджали й до школи. З хлібом одружували молодих, хлібом благословляли батьки дітей до шлюбу. З хлібом хоронили покійника, поклавши хлібину на труну. Із хлібом-сіллю зустрічають дорогих гостей. З хлібом входять уперше в новий дім. В усі часі, в усі віки на землі було найбільшою святістю, коли на столі лежав хліб. У нашого народу є багато традицій, пов’язаних з хлібом. Хліб на весіллях правив за символ шлюбу, хлібина немов би уособлювала міцність майбутньої сім’ї молодят. Обоє в день весілля клали руки на одну хлібину. А під час заручин сват, з’єднавши руки батька нареченої та батька жениха, тричі передавав їм хлібний коровай, потім розламував його навпіл, щоб одну частину дати батькові жениха, а другу – батькові нареченої. Мало не кожний крок у житті селян пов’язаний з хлібом. Отже в такий спосіб зичать молодому подружжю рясних врожаїв, дуже потрібних для їхнього сімейного добробуту. Не лише на весіллях, але й коли святкували іменини, народження дитини, - хліб завжди залишався ознакою гаразду й багатства. Так само й тепер хлібом і сіллю зустрічають бажаних гостей, поздоровляють молодят і в місті, і в селі, відзначають завершення польових робіт. Ця повага до хліба та до людей, котрі вирощують його для всієї країни, збереглася з далеких часів до наших днів. Інсценування Мати. Діточки, біжіть до столу. Я хліб із печі вийняла, як вистигне, то поїсте з молочком. 1 дівчинка. Ой, матусю, як пахне хлібчик! Так смачно! Мені так подобається цей запах! 2 дівчинка. І я так само – дуже люблю запах свіжого хліба. І їсти хліб люблю, бо це так смачно… (Сідають за стіл, мати відламує по кусочку хліба, і діти їдять) Мати. Хліб, діти і справді запашний та смачний, бо в ньому живуть пахощі нашого рідного поля і вітру, сонечка і дощику, запах квітів і людської мрії. Важкою працею він дістається людям, але без нього немає життя. 1 дівчинка. А чому, матусю? Та ж хліб можна замінити чимось іншим… 2 дівчинка. Ага… можна замінити булочками, печивом… Мати. Ой, діточки, які ви ще маленькі в мене. А булочки, печиво, тістечка – це і є наш хліб святий, тільки здобрені ці вироби яйцями, маслом, цукром, тому по-іншому називаються. Але в основі їхній – таке ж борошно, а це і є хліб. 1 дівчинка. А я знаю, як росте хліб. Його спочатку сіють 2 дівчинка. Спочатку поле готують до посівів: орють, скородять, а потім у пухку землю зерно сіють, щоб легко йому було рости. 1 дівчинка. Потім посіви доглядають, удобрюють. 2 дівчинка. А коли колоски наллються тугим зерном, його збирають комбайнами. Мати. Так, починаються жнива. У цей час люди працюють і вдень і вночі, щоб зберегти вирощений урожай і щоб не пропала жодна зернинка. Бо в них важка праця хліборобів. Вчитель. Так, діти, тяжкою працею вирощується хліб, тому найперше правило кожної людини – ставитися до хліба як до святині. Не так, як моя знайома дівчинка Оля. Ось я вам розповім. Я впізнала її ще здалеку. Вона йшла вистрибом, водночас жуючи бутерброд, який тримала в руці. У другій метлявся портфель. То була Оля. Добридень! – вигукнула дівчинка і чимдуж побігла до мене. І тут я побачила, що, не доївши бутерброд, вона кинула хліб на тротуар. - Олю! – вигукнула я. – Хіба можна отак шпурляти хліб? - То й що? – здивувалась вона. – Сир увесь з’їла, а хліб без сиру… - і зморщила носика. - Ні, - відповіла я. – У моїй сім’ї ніхто не дозволяє собі цього. Отак поводиться з хлібом?! Кожен пам’ятає і знає, яких великих зусиль докладають люди, щоб на столі завжди був смачний білий та чорний хліб… А під час війни як люди дорожили кожною скибочкою! - Ой! – збентежилась Оля. – Більше не кидатиму хліб… Зараз підніму! Але звідусіль уже поналітали горобці, зацвірінькали, загаласували і почали видирати один в одного той ласий шматочок. - Ну, Олю, цього разу тобі пощастило – його з’їдять горобці! А взагалі запам’ятай: так поводитися з хлібом не можна! І тоді мені спало на думку: а може, хлібом нехтують не тільки Клавині родичі і вона сама. Може, і в інших сім’ях також шпурляють шматки хліба, а іноді й цілі черстві батони у відра з покидьками? А чи знаєте ви, що з черствого хліба – білого або чорного – можна приготувати багато смачних наїдків. Наприклад: грінки з черствого білого хліба. Про технологію приготування цієї страви нам розповість кухар шкільної їдальні. Вчитель (або кухар) розповідає і демонструє. Візьміть батон і наріжте скибочками у палець завтовшки. В миску налийте півлітра молока, розколотіть з двома сирими яйцями, додайте чайну ложечку цукру і трохи солі. Потім покладіть у цю суміш нарізані скибочки, а через 5 хвилин підсмажте їх на вершковому маслі. З грінками можна вранці пити чай або молоко, по обіді їх можна їсти з варенням чи з повидлом. Вони смачні і з супом, але тоді не треба в молоко сипати цукор. Так само готують грінки з чорного хліба, тільки масла доведеться витратити більше. Зате які вони смачні! Скуштувавши їх бодай один раз, ви ніколи не захочете змарнувати навіть четвертинку чорної буханки. Найсмачніші грінки з чорного бородінського хліба. Святкові грінки З цими клопоту більше, але вони значно смачніші за ті, про які ти вже знаєш. Натріть на тертушці 100 грамів сиру, перемішайте його з двома круто звареними яйцями, добре розм’явши їх виделкою. Додайте дві столові ложки дрібно нарізаної зеленої цибулі та три ложки томатного соусу. Цим яєчним паштетом намастіть скибочки білого хліба і притрусіть тертим сиром (не забудьте залишити трохи, коли натрете). Деко з грінками, намащеними паштетом, поставте у духовку на 5 хвилин. Пильнуйте, щоб не підгоріли! А тепер скуштуйте. Правда, дуже смачні? Просто розкіш… Практичне відпрацювання дівчатками приготування грінок ІV. Підсумок заняття. Дівчатка смакують грінками з чаєм. Методом мікрофону розповідають, чим корисним було для них заняття. Котенко С. В.,Смілянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №10 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Переглядів: 2069 | Рейтинг: 2.0/1 |
Всього коментарів: 0 | |