Каталог статей
Головна » Статті » Літній оздоровчий табір (пришкільний та ін.) » Барви сонячного літа | [ Додати статтю ] |
ІНСТРУКЦІЯ № ___ - ОП для працівників харчоблоку 1. Загальні положення До роботи допускаються особи, які пройшли навчання за спеціальністю, вступний інструктаж та інструктаж на робочому місці з охорони праці, пожежної безпеки. Працівники харчоблоку і кухар повинні пройти попередній медогляд, надалі – періодичні медогляди. 2. Вимоги безпеки перед початком роботи Правильно вдягти спецодяг. Вийняти із кишень спецодягу гострі та зайві предмети. Оглянути робоче місце, прибрати всі непотрібні предмети, які заважають працювати. Перевірити справність кухонного інвентаря, обладнання. Перевірити наявність і надійність кріплень пристроїв заземлення (відсутність обривів, міцність контактів між корпусом апарата і проводом заземлення). Переконатись у справності захисних засобів, а також у правильності установки і надійності кріплень огорожі частин обладнання, що рухаються. Перевірити наявність дерев’яних решіток (гумових килимків) під ногами біля кухонного обладнання. Перевірити справність необхідних для роботи інструментів і пристроїв. Переконатися у відсутності оголених кінців електропроводів. Забороняється кріплення електропроводки на цвяхах. Перевірити нормальну роботу механічного обладнання, пускорегулювальну апаратуру. Робочі частини м’ясорубки, овочерізки змазати харчовим жиром, а деталі харчовим маслом. Перевірити наявність тяги в топці та димарях при експлуатації газових плит. 3. Вимоги безпеки під час роботи Не працювати на незнайомому обладнанні. Забороняється: Заміна змінних деталей кухонного обладнання, коли вал електродвигуна обертається. Під час роботи опускати руку у воронку м’ясорубки. Під час роботи механізма для нарізання овочів під час руху корпуса опускати руки в бункер чи поправляти овочі в ньому. Використовувати м’ясорубку для мелення твердих предметів (сухарі, перець, сухофрукти з кісточками). Знімати і встановлювати огорожі, поправляти ремені, ланцюги, приводи під час роботи. Класти на обладнання ганчірки, інвентар. Користуватися каструлями та ін. кухонним посудом, які мають деформоване дно. Працювати з ножем, що має люфт між лезом і ручкою, залишати ніж на харчах, що обробляються, пересуватися з ножем в руках, переносити виделки гострим кінцем вперед. Використовувати для сидіння випадкові предмети (ящики, бочки і т.д.) Переносити продукти харчування в несправній тарі. Робота електроконфорок на максимальну і середню потужність без загрузки. Переноска працівниками ноші вище встановленої норми. Установка посуду з гарячою їжею без установлених підставок з поверхнею, меншою дна посуду, що ставиться. Кухар зобов’язаний: Утримувати своє робоче місце в чистоті, негайно прибирати з підлоги розсипані (розлиті) продукти. Вмикати обладнання в мережу сухими руками, вмикати й вимикати за допомогою кнопок «Пуск», «Стоп». Не залишати без нагляду працююче обладнання. Попереджати про пуск обладнання та про переноску гарячої їжі працівників, які знаходяться поруч. Слідкувати, щоб ножі мали зручні ручки, під час перерви вкладати ніж в ножни. Працювати на столах з заокругленими кутками, з рівною, без тріщин, вибоїн поверхнею. Відкривати тару спеціальними пристроями. Повідомляти керівнику про наявність напруги на корпусах машин, апаратів і т.д. Кухар, що працює біля плити зобов’язаний: Відкривати кришку посуду, що на плиті, з гарячою їжею обережно, «рухом на себе». Пересувати посуд по поверхні плити обережно, без ривків та великих зусиль. Слідкувати за тим, щоб поставлені на плиту жири, не спалахнули від високої температури. Заливати жир в жаровню (сковороду) до її включення. Класти в киплячий жир картоплю та інші овочі, не допускаючи попадання води. При перенесенні гарячої їжі не притуляти каструлю до себе. Сковорідку ставити і знімати спеціальними пристосуваннями з дерев’яною ручкою. Зупинити роботу при виявленні несправностей манометра, улаштування автоматики і попередити про це свого безпосереднього керівника. 4. Вимоги безпеки після закінчення роботи Після закінчення роботи біля електроплити: · здійснювати чистку та миття тільки при відключеному обладнанні, після охолодження, попередньо повісивши на пусковий механізм попереджувальну табличку – «Не вмикати – працюють люди!»; · не охолоджувати водою жарочну поверхню плити, сковороди, жаровні; · вимкнути газове та електричне обладнання; · весь кухонний посуд, інвентар, інструмент розмістити по своїх місцях.. 5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях При отриманні травми чи нещасному випадку негайно звернутися до лікаря, за необхідності потреби викликати швидку допомогу по тел. «03», до її прибуття надати потерпілому першу долікарську допомогу. У випадку виникнення пожежі викликати пожежну охорону по тел. «01», повідомити адміністрацію, вжити заходів по ліквідації пожежі, використати первинні засоби пожежегасіння. У випадку виявлення запаху газу негайно викликати аварійну службу газового господарства (тел. «04»), повідомити адміністрацію. | |
Переглядів: 3675 | Рейтинг: 2.7/3 |
Всього коментарів: 0 | |