Каталог статей

Головна » Статті » Увага! Першокласник! » Різні аспекти цього питання [ Додати статтю ]

Як прищепити дитині інтерес до навчання?

Як прищепити дитині інтерес до навчання?
 

Якщо говорити про ставлення дитини до навчання, то можна розділити цю проблему на дві практично рівні частини - споконвічна відсутність інтересу і виникаюча пізніше байдужість до навчання, як до такого. Звичайно, найпростіше звалити на недбайливих педагогів чи лінь власного чада і побіжно згадати про свою постійну зайнятість. Але можна зробити й інакше - розібратися в ролі кожної з цих складових, правильно розставити акценти і Ви відразу помітите, як справа зрушиться з мертвої точки. Головне, не закочувати істерик, нарікаючи на все і всіх, встановлювати нерозумні заборони і перетворювати навчання в ще більшу тортури. І дитину доведете до неврозу, і собі вимотаєте нерви, а результат, повірте, так і залишиться на нулі.
Отже, що заважає дитині вчитися? Чому відсутній або пропав інтерес? Перш за все, повинна бути грамотна підготовка дитини до школи з урахуванням індивідуальних особливостей особистості та інтересів і, по-друге, дисципліна. Дітей з вродженою невгамовної тягою до знань одиниці, а всі інші потребують формуванні тяги до навчання за допомогою педагогічних талантів вчителів і терпіння батьків.
Постарайтеся організувати день дитини таким чином, щоб вона не перевтомлювалася, а між заняттями були розумні перерви. Адже не дарма придумали зміни! Вдома дитина теж повинна мати можливість відволіктися від занять, змінити вид діяльності на короткий час, щоб відновити сили. Дитина повинна відчувати підтримку з Вашого боку. Не скупіться на похвалу, дитяча душа розквітає в буквальному сенсі слова від розуміння своїх успіхів. Якщо у Ваших очах він буде бачити несхвалення, а коментарі з приводу зробленої роботи будуть супроводжуватися лайкою і невдоволенням, не розраховуйте, що інтерес до роботи залишиться тим самим.
Ми всі маємо право на помилку. Терпляче і спокійно в разі помилок знайдіть вихід із ситуації, підбадьоривши учня. У нього попереду ціле життя і від помилок ніхто не застрахований. Сприйняття помилки, як непоправної трагедії, здатне завдати важку психологічну травму. Краще пробачити і разом виправити. І не тільки для успішних результатів в школі, а й для формування правильного ставлення до життєвих цінностей, що стане в нагоді не менше гарних оцінок.
Не привчайте дитину до матеріальної стимуляції інтересу до навчання. Діти не вміють вимірювати (і правильно роблять!) все в грошовому еквіваленті. Стимулом має служити Ваше прихильне ставлення, спільне проведення часу, цікавий захід. Може бути, звичайно, і стимул у вигляді купівлі довгоочікуваної іграшки, але в розумних межах. Ми, дорослі, хочемо бачити дитину не тільки успішною, але і щасливою. Виходячи з цього і потрібно проводити виховну лінію. Чітко, впевнено і без крайнощів.
Якщо ж початковий інтерес до навчання був присутній, а потім непомітно зійшов на «нівець», постарайтеся розібратися, що сталося насправді. Причин може бути багато: конфлікт з учителем або однокласниками, неблагополучна компанія, зловживання комп'ютерними або іншими іграми. Будьте уважніше до своєї дитини, більше спілкуйтеся з ним, прослідкуйте, як він проводить вільний час, і причина прохолодного ставлення до навчання тут же виявиться. Якщо дитина потрапила в ситуацію, з якої йому важко вибратися самостійно, станьте більш близьким другом, ніж були досі, візьміть участь у вирішенні його проблем. І не забувайте, що на початковому етапі всі питання вирішуються набагато швидше



Джерело: http://ladyflower.ru/
Категорія: Різні аспекти цього питання | Додав: (22.06.2015)
Переглядів: 2033 | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!