Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Готуємось до батьківських зборів [ Додати статтю ]

Комплекс відмінника: чому небезпечно бути найкращим

Комплекс відмінника: чому небезпечно бути найкращим

Всі батьки мріють про те, щоб їхні діти добре вчилися в школі. В цьому немає нічого поганого, але тільки в тому випадку, якщо навчання дається дитині легко. Якщо ж боротьба за хороші оцінки починає позначатися на здоров’ї дитини і вона важко переживає, коли отримує позначку нижче 10 балів, – батькам слід про це всерйоз задуматися.

Що таке «комплекс відмінника»?
Дитячий психолог Анна Румянцева радить звернути увагу на поведінку своєї дитини: якщо вона прагне почути похвалу від своїх однолітків і вчителів, важко переживає з приводу оцінок, які отримує, – значить, у неї починає формуватися «комплекс відмінника». Якщо пропустити цей момент, то чим старшою буде ставати дитина, тим більше ситуація буде ускладнюватися і впоратися з цією проблемою стане складніше.

Де шукати винних?
За словами психолога, найчастіше комплекс відмінника починає формуватися у дітей із заниженою самооцінкою. Ще в дошкільному віці дуже важливо хвалити дитину за будь-які успіхи, навіть за найнезначніші. Якщо батьки цього не роблять і постійно дорікають своєму малюкові в тому, що сусідський хлопчик чи дівчинка роблять щось краще або почали це робити раніше, то у дитини знижується самооцінка. Ніколи не можна порівнювати свою дитину з іншими дітьми.

«Ви можете порівнювати сьогоднішні успіхи вашої дитини з вчорашніми. Дитину потрібно порівнювати тільки з нею самою в динаміці. Наприклад, згадайте, чого вона не вміла робити в минулому місяці і що виходить зробити в поточному. Тільки так ви зможете навчити дитину, заохотити або пожурити, але при цьому залишити її самооцінку на колишньому рівні», – підкреслює психолог.

Дитина повинна розуміти, що всі люди – і вона в тому числі – пізнають світ шляхом проб і помилок. Не може все завжди бути правильно. Обговоріть це зі своїм малюком, і тоді багато що з’ясниться і вам вдасться уникнути проблем.

Трапляється, що батьки, які в дитинстві пережили невдачі, намагаються за рахунок своєї дитини виправити ситуацію. Вони заганяють малюка в жорсткі рамки і хочуть будь-що-будь зробити з нього відмінника не тільки в школі, але і в житті. Така поведінка може привести не тільки до виникнення і розвитку «комплексу відмінника», а й спровокувати невроз у дитини.

Як виправити ситуацію?
Щоб не допустити подібного розвитку ситуації, необхідно дотримуватися кількох важливих правил:

– по-перше, не лайте за погані оцінки. Замість осуду спробуйте з’ясувати, що пішло не так, чому дитина отримала оцінку нижчу від тої, на яку розраховувала.

– по-друге, навчіть не боятися помилок. Поясніть дитині, що не помиляється той, хто нічого не робить, і що з помилок завжди потрібно отримувати користь і вчитися на них.

– по-третє, не перевантажуйте дитину додатковими завданнями. Якщо вона захоче щось дізнатися, обов’язково звернеться до вас за допомогою.



Джерело: https://uk.etcetera.media/kompleks-vidminnika-chomu-nebezpechno-buti-naykrashhim.html
Категорія: Готуємось до батьківських зборів | Додав: (11.12.2017) | Автор: etcetera
Переглядів: 793 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!