Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Готуємось до батьківських зборів [ Додати статтю ]

Сім’я – головна ланка у вихованні особистості дитини

Кіровоградський державний педагогічний університет
імені Володимира Винниченка

Кафедра педагогіки дошкільної та початкової освіти

Конспект батьківських зборів у старшій групі дошкільників
Тема: «Сім’я – головна ланка у вихованні особистості дитини»

Розробила
студентка 53–ї групи
факультету педагогіки
та психології
Савчук Альона

Кропивницький – 2017

 

Тема: «Сім’я – головна ланка у вихованні особистості дитини»
Мета: визначити разом із батьками їх задачі та головні пріоритети у вихованні дошкільника; проаналізувати типи спілкування в родині, стилі родинного виховання, а також те, якою може бути любов до дитини; сприяти духовному зростанню батьків, формуванню в них позитивного ставлення до себе та інших, накопиченню досвіду гуманних взаємин.
Обладнання: дошка, маркери, папір формату А4, комп'ютер, мультимедійний проектор

 

Хід зборів:
 

1. Вступ
Вихователь: Добрий вечір! Перш за все я хочу подякувати вам за те, що знайшли час і можливість прийти на нашу зустріч. Так, саме зустріч, бо нам так хочеться, щоб і надалі ми з вами більше зустрічалися, спілкувалися, знаходили спільно шляхи до виходу з різних ситуацій. Адже ціль у нас одна – виховання наших дорогих малят.
Однією з форм роботи у дитячому садку є заняття. Скільки б часу не проходило. Скільки б не змінювались програми, а наші заняття залишаються. Тому ми вирішили провести сьогодні з вами заняття!
Ми сподіваємося на те, що на сьогоднішньому занятті ви чогось навчитесь, дещо згадаєте, а, можливо, хтось із вас змінить погляди на виховання свого малюка. Одним словом, хотілося,щоб наше заняття принесло користь. Якщо це у нас заняття, то спочатку буду розповідати я. А розповідь моя буде про сім’ю. Ваше завдання:уважно прослухати.
Серед усіх геніальних винаходів одне з провідних місць займає сім’я, родина. ім’я – то життєдайний осередок. Що приводить на світ Божий і плекає найвищу цінність людства – дітей, найкращий цвіт нації, майбутнє народу, завдяки яким кожен батько і мати мають реальні можливості повторити і продовжити себе в своїх потомках. Кожна людина є смертною. Але сім’я. рід, родин, народ – безсмертні.
Сім’я – святиня людського духу. Кожна людина до кінця свого життя береже світлу задушевну згадку про сім’ю, про рідну батьківсько –материнську світлицю. Особистість народжується в сім’ї. І якщо в сім’ї хороший, лагідний, спокійний мікроклімат – дитині легшу буде йти по нелегкому життєвому шляху. Сьогодні я хочу познайомити Вас з однією притчею:
Притча: за день до свого народження дитина запитала у Бога: «Я не знаю, для чого йду в цей світ, що я там буду робити?»
Господь відповів: - Я подарую тобі ангела, який завжди буде поряд з тобою. Він усе тобі пояснить.
- Але як я зрозумію його, я ж зовсім не знаю його мови?
- Ангел буде вчити тебе своєї мови. Він буде охороняти тебе від бід. Твій ангел навчить тебе жити!
- А як звуть мого ангела?
- Не важливо як його звуть. Ти будеш його звати –«мама».
2. Вихователь: А й справді, матуся для своєї дитини і ангел, і подружка, і лікар, і порадник,і вчитель,і співрозмовник. І я впевнена, що ви всі любите своїх діточок. Як маленьке немовля у світ двері відчиняє, то дарують йому слово. Слово – це його ім’я. Підростає немовлятко, чи дівчатко, чи хлоп’я,разом з ним іде це слово, слово – це його ім’я. Зараз я пропоную вам пригадати, як ви називаєте вдома свою дитину пестливо і записати це на паперовому метелику, а потім кожна з вас розмістить свого метелика на «квітковому полі».
(батьки виконують завдання).
Вихователь: - зараз прочитаємо, які діти живуть у нашій групі. (вихователь читає метеликів).
3. Вихователь: Шановні батьки, пам’ятайте : ваша дитина – дар, який потрібно розвивати і формувати. Саме від вас залежить те, яким стане цей подарунок долі. І ми, ваші вихователі, будемо допомагати вам виховувати ваших діточок щасливими, розумними та здоровими.
Наша середня група називається «Зірочка». В ній нараховується 32 дитини, 21 дівчинка і 11 хлопчиків. Діти всі різні, але вони об’єдналися і стали одною дружньою сім’єю - маленьких громадян. В цьому колективі маленьких дітей громадян ми вчимося дружити, любити, поважати один одного, радіти: переживати і співчувати один одному.
Ми вже стали на рік старшими, підросли, навчилось краще говорити, стали більш самостійнішими, уважнішими один до одного, майже не ображаємо один одного, а як образимо, то вміємо просити пробачення.
З нинішнього навчального року набирає чинності Закон України «Про дошкільну освіту»,яким передбачено обов’язкову перед дошкільну підготовку дітей п’ятирічного віку.
Основні вимоги дошкільної освіти спрямовані на те, щоб діти уміли слухати і сприймати матеріал; планувати свої дії, доводити свою позицію.
А зараз ознайомимо Вас з основними напрямками навчання і виховання дітей по Базовій програмі розвитку дітей дошкільного віку «Я у Світі»:
Виховати дитину – велике мистецтво, так як сам процес виховання – це безперервна робота серця,розуму і волі батьків. Саме батьки є головною ланкою в особистісному розвитку своєї дитини, бо вони найчастіше спілкуються з ними.
4. Практичний психолог проводить вправу «Лист до себе у майбутнє».
- Ми бачимо, що ви з дітками працюєте, навчаєте, виховуєте любов до книги. Але найбільше діти люблять слухати казки. Тексти казок допомагають дітям правильно будувати діалоги, впливають на розв’язок зв’язного мовлення,роблять мову дітей емоційною, образною, красивою. Казка є засобом навчання та розвитку рідної мови.
5.Гра «Відгадай казку»
а) Котився,котився у Лисиці на носі опинився (Колобок).
б) Він проворний і моторний по подвір’ї йшов та щось знайшов (Півник з казки «Колосок»)
в) Квоктала,квоктала Бабу і Діда здивувала (Курочка Ряба).
г) З соломи його зробили, бік смолою засмолили (Солом’яний бичок).
д) Звірі в гості запросили, і борщу йому наварили, самі від нього сховались і на нього подивлялись (Пан Коцький).
е) Друга в гості запросила і каші йому наварила, а її друг приготував –борщу в горщик наливав. (Лисичка та Журавель)
6.-А зараз давайте трішки помріємо. Закрийте, будь-ласка очі й уявіть, якою ви хотіли б бачити свою дитину через 10-15 років на порозі самостійного життя? Розпочинаємо розмову.
7. Підсумок батьківських зборів
8. Враження батьків від зборів

Категорія: Готуємось до батьківських зборів | Додав: alenasavchuk001 (24.12.2017) | Автор: Савчук Альона Станіславівна E W
Переглядів: 1147 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!