Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель батькам » Здоров'я дитини [ Додати статтю ]

Небезпека харчових добавок

Небезпека харчових добавок

 

Харчування – фактор зовнішнього середовища, який впливає на здоров’я людини, її працездатність і тривалість життя. Отже, якості та складу харчових продуктів слід приділяти найбільшу увагу. Про важливість цього питання свідчить те, що виготовлення, використання та реалізація харчових добавок на території держави здійснюється тільки з дозволу Міністерства охорони здоров’я України (Закон України Про внесення змін до Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини" (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2005, N 50, ст.533 ).
Проведені в Київському національному університеті харчових технологій дослідження (Безпека життєдіяльності людини – освіта, наука, практика: матеріали доповідей на VII Міжнародній науково-методичній конференції. – Миколаїв: НУК, 2008. – 292 с.) вказують на те, що серед студентів університету малозабезпеченими є 7%, достатньо забезпеченими – 78%, забезпеченими – 15%. В інших вищих навчальних закладах України розподілення майже таке ж,  із незначним відхиленням до малозабезпечених, або забезпечених, основна частина студентів майже без відхилень відноситься до достатньо забезпечених. Саме ця група студентів найчастіше купує продукти харчування в супермаркетах та універмагах, відвідує заклади швидкого харчування і потрапляє до групи ризику. За даними ВООЗ 50% випадків захворювання на рак зумовлено нераціональним харчуванням.
На етикетках багатьох товарів виробники не раз пишуть мітки, букви з цифрами, незрозумілі для звичайного споживача. Також для більшості людей слова «стабілізатори», «консерванти», «емульгатори» мало про що кажуть. Проте на етикетках вони позначаються просто буквою «Е».
 Це загальноприйнята позначка, скорочена від слова Europe. Нею позначають харчові добавки, які використовуються у харчовій промисловості, щоб продукт довше зберігався, краще виглядав, мав відповідний колір тощо. Добавки нумеруються залежно від того, яку функцію виконують.
Найменування  харчових добавок та їх значення:
Е100-182 Барвники - підсилюють або відновлюють колір продукту.
Е200-299 Консерванти - підвищують строк зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, хімічні добавки, що стерилізують, при дозріванні вин.
Е300-399 Антиокислювачі - захищають від окислювання, наприклад, від прогіркання жирів і зміни кольору.
Е400-499 Стабілізатори - зберігають задану консистенцію. Згущувачі - підвищують в'язкість.
Е500-599 Емульгатори - створюють однорідну суміш із фаз, що не змішуються, наприклад, води та олії.
Е600-699 Підсилювачі смаку і запаху.
Е900-999 Піногасники - попереджають або знижують утворення піни.
У ці групи, а також у нову групу  Е1000  входять глазурувателі, підсолоджувачі, розпушувачі та інші добавки. Цей вид добавок повністю заборонений в Україні!
Також є харчові добавки природного походження. Наприклад, Е330 – лимонна кислота, а Е160а – каротин, Е101 – вітамін В2 (рибофлавін) міститься у томатах, з морських водоростей виділяють Е400 – альгінат натрію.
Проте всі експерти, незалежні від великих компаній-виробників харчових продуктів, наполягають на тому, що саме харчові домішки призводять до хімічного забруднення організму, яке, в свою чергу, спричиняє появу безлічі захворювань (а це різноманітні алергічні реакції, онкозахворювання, ураження шлунково-кишкового тракту, шкірні хвороби). Однак, існує таке поняття, як добова доза споживання харчових домішок — 5 міліграмів на кілограм маси тіла. Проте варто пам’ятати, що обираємо ми між споживанням продуктів із харчовими добавками і здоров’ям.
У розвинених країнах дозволено застосування тільки 60% від наявного списку харчових домішок. Наприклад, заборонено використовувати бензонат кальцію Е213, сульфіти кальцію і натрію Е281 та Е282, цитрат лецитину Е344 тощо.
Щодо України, то барвники Е102, 110, 120, 124, 127 визнано  небезпечними, а Е123 — дуже небезпечним. Харчові добавки Е104, 122, 141, 150, 171, 173, 180, 241, 477 вважаються підозрілими. Консерванти і стабілізатори Е131, 142, 210—217, 240, 330, 103, 105, 121, 123, 125, 126, 130, 152,  447 визнано канцерогенними, Е221—226, 320-322, 450,— такими, що викликають розлади шлунково-кишкового тракту, а Е338—341, 407, 450, 461—463, 465, 466 — такими, що подразнюють шлунок. Хімічні добавки Е230—232, 238 шкідливі для шкіри, Е311—313 спричиняють появу висипок, Е250, 251 — протипоказані людям із серцево-судинними захворюваннями, а Е320—322 підвищують рівень холестерину в крові, Е171-173, 320-322 викликають хвороби печінки і нирок. Нарешті, харчові добавки Е103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152 повністю заборонено для використання, оскільки вони є надзвичайно токсичними. Заборонені також в Україні харчові добавки: Е121 - барвник червоний цитрусовий-2, Е123 - червоний амарант, Е240 - консервант-формальдегід. Всі харчові добавки заборонені в дитячому харчуванні.
            Крім розповсюджених та більш-менш вивчених харчових добавок існують також біологічно активні добавки і генетично модифіковані організми, які також становлять небезпеку для людини. Легендарна картопля, яку не їсть колорадський жук, містить ген ґрунтової бактерії — завдяки цьому листя та стебла рослини виробляють смертельні для жука токсини. До генома неїстівної для шкідників сої додано ген петунії. Кава без кофеїну, несолодка полуниця, картопля, в якій підвищено вміст крохмалю, теж стали реаліями нашого життя.
Слід пам’ятати, якщо на упаковці товару зазначено слово «модифікований» (а це може бути крохмаль, томати, жир тощо), знайте — перед вами продукт, виготовлений із використанням ГМО. Насторожувати мають також словосполучення «рослинний білок» (йдеться передусім про м’ясні вироби) та «рослинний жир» (у маслі, морозиві, майонезі, маргарині).
Надто мілкий, нечитабельний шрифт на упаковці товару свідчить про те, що виробнику є що приховувати.
Отже, можна зробити висновки, що для збереження здоров’я нації, слід приділяти значну увагу харчовим добавкам на державному рівні; серед населення слід вести роз’яснювальну інформаційну роботу, що до маркування небезпечних харчових добавок; в курс дисципліни БЖД у вищих навчальних закладах слід ввести тему «Небезпека харчових добавок».

Категорія: Здоров'я дитини | Додав: [ADM]Irina (21.07.2010)
Переглядів: 3175 | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!