Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Охорона життя та безпека праці [ Додати статтю ]

Бесіда «Підсумкова бесіда. Самозахист від ДТП»
«Підсумкова бесіда. Самозахист від ДТП» 
Бесіда для учнів 1-4 класів 


Мета: перевірити практично знання учнів із правил дорожнього руху та безпечної поведінки на вулиці; вчити самозахисту від ДТП; виховувати культуру поведінки на вулицях.
Обладнання: плакати, малюнки.

Хід бесіди:

Девіз бесіди: «І людну вулицю і стежку вибирайте, щоб і життя, й здоров’я зберегти»
І. Організація класу
В житті тобі все буде ясно,
Пройдеш сміливо скрізь завжди,
Якщо ти вивчиш знаки вчасно,
Тоді й не трапиться біди.
ІІ. Розповідь учителя
Ø Сьогодні на уроці ми на практиці закріпимо правила вуличного руху і розвиватимемо навички правильного орієнтування в окремих ситуаціях.
Гра «Хто краще орієнтується»
За командою учні розходяться по намальованому майданчику і починають там рухатися. Коли ведучий говорить: «Стоп», то усі зупиняються. Ведучий підходить до декількох учнів і запитує: «Ти хто?» Якщо учень стоїть на «зебрі», він каже: «Я пішохід», якщо на дорозі — «Я — машина» тощо. Потім рух знов поновлюється.
Гра «Збери прапорці»
Клас об’єднується у чотири команди. Кожна команда отримує пакет із завданням, яке необхідно виконати практично. У листі накреслено маршрут руху за дорожніми знаками. Рухаючись за схемою, необхідно зібрати прапорці, що розташовані біля кожного вказаного дорожнього знаку. Після виконання завдання рахуються прапорці, якщо їх кількість відповідає заданій, то команда впоралася із завданням. (Кількість прапорців на кожному маршруті різниться.) За бажанням можна присуджувати командам бали.
Самозахист від ДТП
Кращим засобом самозахисту від ДТП є виконання правил дорожнього руху. Досягти цього можна, завжди дотримуючись пішохідної дисципліни, а саме:
Ø не переходити дорогу на червоне, світло незалежно від наявності на ній автомобілів;
Ø не вибігати на проїзну частину з тротуару, можна лише спокійно зійти, попередньо оцінивши ситуацію;
Ø ходити лише тротуарами, а якщо вони відсутні — по узбіччю, обов’язково повернувшись обличчям до транспорту, що рухається,— тоді не тільки водій бачитиме пішохода, а й пішохід — водія;
Ø зібравшись переходити вулицю, спочатку подивитися ліворуч, а, дійшовши до середини,— праворуч;
Ø на дорозі відстань до автомобіля залежить від швидкості, з якою той рухається, отже, навчіться розраховувати, коли до авто далеко, а коли — близько; при цьому пам’ятайте, що навіть при швидкості 60 км/год гальмовий шлях автомобіля буде довшим за 15 метрів.
Пам’ятайте, що причиною ДТП може стати не тільки наїзд автомобіля або мотоцикла, але й велосипеда. Нерідко саме велосипедисти є джерелом напруженості на вулицях, у дворах. Чітко визначте для себе межі території для прогулянок, вулиці переходьте тільки в групі з іншими пішоходами.
Категорія: Охорона життя та безпека праці | Додав: (27.06.2012) | Автор: Інтернет
Переглядів: 2061 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!