Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Охорона життя та безпека праці [ Додати статтю ]

Як захиститись від комарів, кліщів та інших надокучливих комах?

Як захиститись від комарів, кліщів та інших надокучливих комах?


Збираючись на природу, одягни одяг, який тісно облягає твоє тіло. Светр повинен бути заправлений всередину; на ногах обов'язково шкарпетки; на голові — хустка чи капюшон.
Повернувшись з лісу, відразу оглянь своє тіло, обстеж всі зморшки на шкірі. Найкраще кліща видно на сонці.
• Якщо тебе вкусив кліщ, повідом про це дорослих — сам ти не впораєшся з цією проблемою.
• Виривати кліща, що присмоктався, ні в якому разі не слід — «голівка» зостанеться в шкірі і викличе запалення, що більш небезпечне, ніж сам укус. Краще притиснути до кліща пляшечку зі спиртом чи одеколоном, і кліщ відпаде сам.

• Якщо, граючись на горищі, ти помітив гніздо ос, не експериментуй! Швиденько, але спокійно, без зайвих різких рухів, втікай.
• Оса, як і бджола, що повзає по твоїй руці, ніколи не укусить, якщо ти її не потурбуєш.

Мухи пробують їжу ногою. Упевнившись, що речовина їстівна, муха своїм запахом «повідомляє» іншим родичам про знахідку, на яку злітається вже велика компанія.Ця сіро-чорна істота довжиною 10 мм не сосе кров, не кусає, але надзвичайно неприємна своєю надокучливістю. Вона небезпечна тим, що сідає не лише на харчові продукти, але й на різні нечистоти, відкладаючи там яйця, і тому може переносити дуже небезпечні хвороби.

Ґедзі — це великі мухи (2—3 сантиметри в довжину) . Самка просто осліплює людину чи тварину, намагаючись залізти їм в очі, щоб насмоктатися крові, відкласти яйця під шкіру жертви. Ґедзі наносять велику шкоду тваринництву: різко зменшуються надої молока; корови та коні, виведені з терпіння надокучливими комахами, інколи починають лютувати, кидаються в гущавину кущів, залізають у воду, можуть при цьому травмувати і людину. Укуси ґедзів не лише дуже болючі, але й небезпечні. Адже ґедзі є переносниками таких хвороб, як сибірська виразка, поліомієліт.

Як кусаються комарі, знає кожний, але не всі знають, що робити це вміють лише самки. Комарі ж харчуються лише нектаром квітів. Якщо самка не зможе насмоктатися крові, потомства в неї може й не бути.
Молодість свою комарі проводять у воді, а зрілість — в повітрі. Самка відкладає малюсінькі яєчка в якусь водойму, де нема течії. З яйця виходить схожа на черв'ячка личинка. Щоб добути собі їжу, за добу вона проціджує крізь себе цілий літр води. Дихає личинка через трубочку, яка знаходиться у неї на «хвості» і виставлена над водою. Дуже небезпечний малярійний комар. Він є переносником хвороби малярії.

Категорія: Охорона життя та безпека праці | Додав: [ADM]Irina (02.07.2013)
Переглядів: 2179 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!