Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Охорона життя та безпека праці [ Додати статтю ]

Обережно – гриби!

Обережно – гриби!

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей  роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду
Основні причини отруєнь:
•    вживання отруйних грибів;
•    неправильне приготування умовно їстівних грибів;
•    вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
•    вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застерігаємо!
•    Купуйте гриби тільки у відведених місцях продажу  (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
•    Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
•    Не збирайте гриби:
o    якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
o    поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
o    невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, біля основи якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
o    з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
o    ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
o    "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
•    Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
•    Не куштуйте сирі гриби на смак.
•    Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
•    Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
•    При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
•    Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
•    Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
•    Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння.
•    Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
•    Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
•    УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
o    "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
o    "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
o    "Усі гриби в молодому віці їстівні".
o    "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
o    "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
o    "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
o    "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
o    "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
•    Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-8 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами:

1.    Викличте "Швидку медичну допомогу".
2.    Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), промивайте шлунок до того часу поки промивні води стануть чистими.
3.    Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4.    З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:

•    Вживати будь-які ліки та їжу, а також  алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби. Без грибів можна прожити.


Кочешков С.М.,
викладач обласних курсів підвищення кваліфікації керівних кадрів

Категорія: Охорона життя та безпека праці | Додав: [ADM]Irina (21.07.2010)
Переглядів: 2358 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!