Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Охорона життя та безпека праці [ Додати статтю ]

Радіаційна безпека

Радіаційна безпека

 

Радіаційна безпека – це комплекс заходів, що зумовлюють безпечні умови роботи з радіоактивними речовинами та джерелами тонізуючих випромінювань.

Радіоактивне випромінювання є невід'ємною частиною світу, в якому ми живемо; саме життя на планеті Земля виникло на тлі цих випромінювань. То що ж таке радіація?

Радіація (від лат.) – сяяння, опромінення. Отже, радіація — це випромінювання. Радіація буває теплова, сонячна, космічна, радіоактивна.

Кожна жива істота на Землі постійно зазнає дії радіації. Вона іде до нас з космосу, глибин Землі і навіть від живих організмів.

Космічна радіація це сильнодіюче випромінювання, яке проходить у Землю на великі глибини.                                                                                            .            '

Сонячна радіація має широкий спектр: від радіохвиль до гамма-випромінювання. Ми постійно зазнаємо впливу сонячної радіації.

Наша Земля теж випромінює радіацію, бо містить різноманітні радіоактивні речовини. І, зрозуміло, в тих місцях, де є природні поклади уранових чи плутонових руд, радіаційне випромінювання сильніше. Радіаційний фон теж, відповідно, вищий.

Радіоактивні ізотопи (калію, вуглецю та ін.) є і в нашому організмі, тому ми теж є джерелом радіації. Тому радіаційний фон визначається сумарним випромінюванням радіоактивних ізотопів.

Рівень радіації, або природний радіаційний фон, можна виміряти за допомогою дозиметра. Зараз, особливо після аварій на ЧАЕС, промисловість випускає різні дозиметричні прилади.

Із широкого спектру випромінювань наші органи чуття сприймають тільки невелику частину у вигляді сонячного світла і тепла, світла зірок і місяця. Інші види випромінювань (ультрафіолетове, рентгенівське, космічне, радіоактивне), ми можемо виявити тільки за допомогою приладів. Але хоч наші органи чуття не вловлюють таку радіацію, вона постійно діє на нас і залишає свої сліди. На Чорнобильській АЕС стався тепловий, а не ядерний вибух.

У результаті цієї аварії мав місце тільки один вражаючий фактор: радіоактивне забруднення місцевості. Скільки горя, біди і нещасть завдав він людям, природі, землі!?

Складність аварії на ЧАЕС полягала в тому, що після зруйнування енергоблоку реактор став джерелом безперервного, пульсуючого виділення в атмосферу продуктів ядерного поділу. Все це дуже ускладнило радіаційну обстановку. Мало місце перенесення радіоактивних речовин на великі відстані.

Як повинні поводитися люди на радіоактивно зараженій території, щоб запобігти опроміненню, виникненню променевої хвороби?

Після повідомлення чи сигналу штабу цивільної оборони люди повинні перейти в сховища, протирадіаційні укриття.

Там вони перебувають до безпечного спаду рівня радіації на місцевості.

В умовах радіоактивного забруднення території необхідно використовувати засоби індивідуального захисту органів дихання і шкіри.

Які ви знаєте засоби індивідуального захисту?

Це – ватно-марлеві пов'язки, респіратор, протигаз, спеціальний захисний одяг.

Ці засоби забезпечують захист органів дихання і шкіру від радіоактивного пилу, але не захищають від зовнішнього гамма-випромінювання.

Категорія: Охорона життя та безпека праці | Додав: [ADM]Irina (02.07.2013)
Переглядів: 2144 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!