Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Охорона життя та безпека праці [ Додати статтю ]

Увага! Пташиний грип

Увага!  Пташиний грип

Втрата пильності однією людиною – може накликати біду на цілий колектив, місто, країну!

Пташиний грип – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. До захворювання сприйнятливі кури, качки, індики, цесарки, буревісники, фазани, горобці, лебеді.                            

Збудник – вірус, споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. У замороженому стані вірус зберігає активність кілька років.

Знищується 5 % розчином хлораміну Б; 4-5 % розчином їдкого натрію; 3 % розчином хлорного вапна.

Джерело інфекції – дика птиця. Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Також збудник поширюється з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пір’ям.

Фактори поширення інфекції – господарства, де домашня птиця може знаходитись в контакті з дикою птицею, де разом утримується птиця різних видів, ринки з продажу живої птиці.

У птахів хвороба проявляється ураженням дихальних шляхів, хрипами, посинінням видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови, діареєю.

Для зниження ризику захворювання необхідно:

-                  уникати контакту з хворими чи мертвими птахами;

-                  не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;

-                  після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці продезинфікувати;

-                  вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо;

-                  яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;

-                  не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі;

-                  якщо Ви маєте безпосередній контакт із птицею (наприклад, працюєте на птахокомбінаті), слід зробити щеплення проти штамів грипу людини, циркулюючих в даний момент

Категорія: Охорона життя та безпека праці | Додав: [ADM]Irina (08.12.2010)
Переглядів: 1314 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!