Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Допомога молодому вчителю [ Додати статтю ]

Розслідування нещасних випадків, що сталися з учнями під час канікул

Розслідування нещасних випадків, що сталися з учнями під час канікул
 

Під час канікул батьки не завжди мають змогу стежити за дозвіллям своїх дітей. І попри те, що напередодні канікул класні керівники проводять докладні інструктажі з безпеки життєдіяльності, прикрі випадки з учнями інколи трапляються. Виникає запитання: хто організовує розслідування нещасних випадків, що сталися під час канікул, і який його порядок. Відповіді на ці запитання — в публікації
Наталія ДУБРОВА,
завідувач сектора безпеки життєдіяльності Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України
Ключові слова:
нещасні випадки з учнями; канікули; нещасні випадки, які підлягають розслідуванню; нещасні випадки, що сталися під час навчально-виховного процесу; нещасні випадки невиробничого характеру

Під час канікул учні навчальних закладів не лише проводять своє дозвілля на власний розсуд, а й часто беруть участь в організованих позакласних (позашкільних) заходах навчального й виховного змісту. Тому керівництво навчального закладу завчасно має передбачати заходи щодо безпеки життєдіяльності учнів під час канікул.

Так, перед початком канікул потрібно проконтролювати, щоб класні керівники провели з учнями інструктажі з безпеки життєдіяльності. Під час таких інструктажів учням повідомляють про ризики й небезпеку, що можуть загрожувати їхньому життю й здоров’ю, а також навчають способів запобігання нещасним випадкам.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Інструктажі з безпеки життєдіяльності можна проводити у формі бесід, рольових ігор, презентацій тощо. Про проведені інструктажі класний керівник може надіслати батькам відповідні повідомлення (див. Додаток).

Додаток 1
Приклад оформлення повідомлення про інструктажі з безпеки життедіяльності, проведені з учнем напередодні канікул

Та навіть засвідчення проведення з учнями напередодні канікул інструктажів з безпеки життєдіяльності не означає, що всю відповідальність із навчального закладу знято. Якщо з учнем під час канікул станеться нещасний випадок, керівник навчального закладу має бути готовим до проведення розслідування.

Нещасні випадки, які підлягають розслідуванню

Порядок розслідування того чи того нещасного випадку залежить від конкретних умов його настання. Зокрема, розслідування нещасних випадків з учнями провадять відповідно до положень одного з таких нормативних актів, як:

Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 № 270 (далі — Порядок № 270);
Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 31.08.2001 № 616 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 07.10.2013 № 1365, далі — Положення № 616);
З огляду на положення цих нормативно-правових актів можна виокремити нещасні випадки, що сталися під час навчально-виховного процесу, та нещасні випадки невиробничого характеру.

Нещасні випадки, що сталися під час навчально-виховного процесу
За певних умов нещасні випадки з учнями під час канікул можуть класифікувати як нещасні випадки, що сталися під час навчально-виховного процесу. Так, згідно з пунктом 5 розділу І Положення № 616 розслідуванню підлягають нещасні випадки, що сталися, зокрема під час:

позакласних, позашкільних та інших заходів у вихідні, святкові та канікулярні дні, якщо цi заходи здійснюються під безпосереднім керівництвом працівника навчального закладу (викладача, вчителя, вихователя, класного керівника, майстра виробничого навчання тощо) або іншої особи, яка призначена наказом керівника навчального закладу за його згодою;
роботи у трудових студентських загонах, учнівських об’єднаннях (таборах праці i відпочинку);
проведення спортивних змагань, тренувань, оздоровчих заходів, екскурсій, походів, експедицій, організованих навчальним закладом у встановленому порядку.
Нещасний випадок — це обмежена в часі подія, раптовий вплив небезпечного чинника або середовища, що сталися під час навчально-виховного процесу, внаслідок яких заподіяно шкоду здоров’ю або настала смерть учасника навчально-виховного процесу

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Про кожний нещасний випадок, що трапився під час навчально-виховного процесу за обставин, що визначені в пункті 5 розділу I Положення № 616, потерпілий або свідок нещасного випадку повинен повідомити безпосереднього керівника.

Контроль за правильним і своєчасним розслідуванням і обліком нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу, а також виконанням заходів щодо усунення причин, що спричинили нещасний випадок, здійснює відповідний орган управління освітою, засновник (власник), якому підпорядкований навчальний заклад.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Нещасні випадки, що сталися з учнями під час проходження ними виробничого навчання, практики або виконання робіт на підприємстві під керівництвом його посадових осіб, розслідують і беруть на облік на підприємстві згідно з законодавством. У розслідуванні бере участь представник навчального закладу.

Рекомендації керівникові навчального закладу щодо дій у разі нещасного випадку, що стався під час навчально-виховного процесу, наведено в Додатку 2.

Нещасні випадки невиробничого характеру
Нещасні випадки, що сталися з учасниками навчально-виховного процесу у випадках, не зазначених у пункті 5 розділу ІІ Положення № 616, розслідують і беруть на облік згідно з Порядком № 270. Тобто їх класифікують як нещасні випадки невиробничого характеру.

Згідно з пунктом 3 Порядку № 270 розслідуванню підлягають нещасні випадки, що сталися, зокрема, під час:

переміщення повітряним, залізничним, морським, внутрішнім водним, автомобільним транспортом, в електротранспорті, метрополітені, на канатній дорозі, фунікулері та на інших видах транспортних засобів;
участі у культурно-масових заходах, спортивних змаганнях;
проведення культурних, спортивних та оздоровчих заходів, не пов’язаних з навчально-виховним процесом у навчальних закладах;
використання газу у побуті;
вчинення протиправних дій проти особи, її майна;
користування або контакту зі зброєю, боєприпасами та вибуховими матеріалами;
виконання робіт у домашньому господарстві, використання побутової техніки;
стихійного лиха;
перебування в громадських місцях, на об’єктах торгівлі та побутового обслуговування, у закладах лікувально-оздоровчого, культурно-освітнього та спортивно-розважального призначення, в інших організаціях, а також у рекреаційних зонах;
контакту з тваринами (у тому числі птахами, плазунами, комахами тощо) та рослинами (у тому числі грибами, водоростями тощо), що призвело до ушкодження здоров’я або смерті потерпілих;
споживання (використання) нехарчової продукції.
Районна держадміністрація (виконавчий орган міської, районної у місті ради) протягом доби з часу надходження від лікувально-профілактичного закладу повідомлення про нещасний випадок (за винятком нещасних випадків зі смертельним наслідком) приймає рішення щодо утворення комісії з розслідування нещасного випадку у складі не менш як трьох осіб. У складі цієї комісії можуть бути представлені:

• районна держадміністрація (виконавчий орган міської, районної у місті ради)
• Фонд соціального страхування
• організація, установа, заклад, де працює або навчається потерпілий
• організація, на території чи об’єкті якої стався нещасний випадок
• органи охорони здоров’я, освіти, захисту прав споживачів
• страхова компанія (якщо потерпілий був застрахований)

З огляду на положення Порядку № 270 у разі нещасного випадку невиробничого характеру створити комісію можуть як при районній держадміністрації (виконавчому органі міської, районної у місті ради), так і при навчальному закладі.

Керівник навчального закладу приймає рішення щодо розслідування нещасного випадку на підставі таких документів, як:

звернення батьків потерпілого (або осіб, які їх замінюють);
довідка лікувально-профілактичного закладу, якою засвідчено факт ушкодження здоров’я внаслідок нещасного випадку.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У разі відмови керівника навчального закладу проводити розслідування батьки потерпілого (або особи, які їх замінюють), можуть звернутися до виконавчого органу міської влади, яка вирішує питання щодо проведення такого розслідування.

Уповноваження розслідувати нещасний випадок

У разі звернення потерпілого або особи, яка представляє його інтереси (якщо не надходило повідомлення від лікувально-профілактичного закладу про нещасний випадок), районна держадміністрація (виконавчий орган міської, районної у місті ради) приймає рішення щодо необхідності проведення розслідування і визначення організації, яка повинна проводити розслідування, та направляє її керівникові копію рішення.

Керівник організації протягом доби з часу надходження рішення про уповноваження її на проведення розслідування призначає комісію у складі не менше трьох осіб.

Розслідування нещасного випадку проводять протягом десяти календарних днів після утворення комісії. За потреби цей строк може бути продовжений керівником органу (організації), який призначив розслідування.

За результатами розслідування нещасного випадку або технічного розслідування причин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті, складають акт за формою НТ (невиробничий травматизм), наведений у додатку 3 до Порядку № 270 (далі — акт НТ).

Технічне розслідування — встановлення технічних і організаційних причин виникнення аварії та розроблення заходів щодо запобігання таким аваріям

Акт НТ затверджує керівник органу (організації), що проводив розслідування. Примірники акта НТ мають отримати:

потерпілий або особа, яка представляє його інтереси;
районна держадміністрація (виконавчий орган міської, районної у місті ради, на території якої стався нещасний випадок);
організація, де працює або навчається потерпілий;
організація, яка відповідальна за безпечний стан території чи об’єкта, де стався нещасний випадок.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Необхідну кількість примірників акта НТ визначають у кожному окремому випадку. Окрім того, копії акта НТ необхідно надсилати на запити прокурорам, органам досудового розслідування та іншим організаціям. Під час розслідування групових нещасних випадків акт НТ складають на кожного потерпілого окремо.

Для складання акта НТ використовують класифікатори подій, що призвели до нещасного випадку, його причин та місця настання (див. Додаток 3).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Нещасні випадки, за результатами розслідування яких складено акти НТ, реєструють районні держадміністрації (виконавчі органи міських, районних у містах рад) та організації, які проводили розслідування, у журналі за встановленою формою (додаток 7 до Порядку № 270).

Організація, яка відповідальна за безпечну життєдіяльність населення на території чи об’єкті, де стався нещасний випадок, здійснює запропоновані комісією, що проводила розслідування, заходи щодо усунення причин подібних випадків. Про здійснення зазначених заходів керівник організації у письмовій формі повідомляє районну держадміністрацію (виконавчий орган міської, районної у місті ради) у термін, зазначений в акті НТ.

Додаток 2
Рекомендації щодо дій у разі нещасного випадку, що стався під час навчально-виховного процесу

Утворіть протягом доби з моменту отримання повідомлення про нещасний випадок комісію з розслідування нещасного випадку (далі — комісія).
Сформуйте комісію у складі не менше трьох осіб, включивши до неї таких працівників:
заступник керівника навчального закладу, на якого покладено відповідальність за охорону праці, безпеку життєдіяльності (голова комісії) і який пройшов навчання і перевірку знань з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності;
керівник служби охорони праці навчального закладу або особа, на яку наказом керівника покладено ці обов’язки;
член комітету профспілкової організації або уповноважений трудового колективу навчального закладу з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо чисельність працівників навчального закладу менша ніж 20 осіб, комісію утворює орган управління освітою, засновник (власник), якому підпорядкований навчальний заклад.
Беріть активну участь в організації розслідування нещасного випадку.
Допускайте до участі в роботі комісії потерпілого, його батьків або осіб, які представляють інтереси потерпілого.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Комісія зобов’язана протягом трьох робочих днів з дати її утворення провести розслідування нещасного випадку та за його результатами скласти акт Н-Н. За потреби комісія може продовжити строк розслідування у визначеному порядку.

Розглядайте протягом робочого дня матеріали розслідування нещасного випадку, отримані від комісії, та затверджуйте за згоди акт Н-Н.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! До акта Н-Н додають пояснення свідків, потерпілого та інші документи щодо обставин нещасного випадку, наявності шкідливих і небезпечних чинників і медичний висновок про стан здоров’я потерпілого в результаті нещасного випадку.

Повідомте потерпілому, його батькам або особам, які представляють інтереси потерпілого, про їхнє право на нерозголошення інформації про наслідки нещасного випадку, якщо така інформація може завдати моральної шкоди потерпілому.
Простежте, щоб примірники затвердженого акта Н-Н отримали:
потерпілий, батьки або особа, яка представляє інтереси потерпілого;
керівник структурного пiдроздiлу навчального закладу, де стався нещасний випадок;
начальник служби охорони праці навчального закладу або особа, на яку покладено ці обов’язки;
орган управління освітою за місцезнаходженням навчального закладу, засновник (власник) навчального закладу;
архів навчального закладу.
Надішліть протягом десяти днів після закінчення лікування потерпілого (чи у разі його смерті) повідомлення про наслідки нещасного випадку до органу управління освітою та іншим особам і організаціям, яким були надіслані примірники акта Н-Н.
+
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Усі нещасні випадки, оформлені актами Н-Н, обліковують та реєструють у журналі реєстрації нещасних випадків, що сталися з учасниками навчально-виховного процесу, і навчальний заклад, і орган управління освітою.



Джерело: http://edirshkoly.mcfr.ua/article.aspx?aid=467233
Категорія: Допомога молодому вчителю | Додав: (15.11.2017) | Автор: Наталія Дуброва
Переглядів: 1684 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!