Каталог статей
Головна » Статті » Вчитель вчителю » Загальношкільні заходи | [ Додати статтю ] |
Продовження • Бразильська кава зі штатів Ріо і Вікторія має характерний • Щоб відновити аромат кави — «оживити» зерна, треба промити їх у холодній воді та просушити в гарячій духовці. • Уперше спосіб приготування розчинної кави був запропонований 1901 р. японським хіміком, але в той час до цього відкриття поставилися байдуже. • Там, де цвітуть кавові дерева, бджолиний мед має зовсім незвичний для нас колір. • У павуків під впливом кофеїну виникає щось подібне неврозу: змінюється закономірність плетіння павутини і виходить хаотичний візерунок. • Ескіз ілюстрації башти Кодар Люксембурського Палацу, яка стала відомою завдяки книжкам Віктора Гюго, належить руці самого письменника: він намалював її сірником на кавовій гущі, коли снідав в одному з паризьких бістро. • Хороша кава — чорна, як диявол, гаряча, як пекельний вогонь, солодка, як поцілунок. Ведучий 1. Здається, ми ще не відвідали кафетерій, не випили чашечки кави. Отож проходьте. Розмовляють за чашечкою кави дві колежанки: —У тебе чудова кава, моя люба! —Ще б пак! Адже цю каву мій чоловік привіз із Бразилії! —Чудово! До того ж вона ще зовсім гаряча! * * * * * У ресторані відвідувач покуштував каву і покликав офіціанта: —Ви що мені подали, каву чи чай? —А ви не можете відрізнити? —Ні. —Тоді яке це має значення? * * * * * Обурений відвідувач покликав офіціанта: —І це ви називаєте міцною кавою? —Так, певне. І доказом є те, що після першого ж ковтка ви стали дуже збуджені. * * * * * Відвідувач кав'ярні звертається до офіціанта: — Чому кава зовсім не солодка? — Напевно, ви розмішували цукор не в той бік. * * * * * Господар кав'ярні говорить клієнту: —Сьогодні я не можу подати вам каву — вона закінчилася. —Це мене зовсім не дивує. Вона слабшала у вас з кожним днем. * * * * * —Офіціанте, що ви мені подали — каву чи суп? —А це як вам завгодно. Але я пропоную думати, що це кава. Вам це обійдеться дешевше. * * * * * Відвідувач, який довго очікує, підкликає до себе офіціанта: —Коли ви вийдете на пенсію, то не забудьте сказати своєму наступнику, що я все ще чекаю каву. * * * * * Відвідувач входить у кав'ярню і запитує офіціанта: —Чи є у вас в запасі цикорій? —О так, мсьє, майже 30 пакетів. —Чудово, несіть їх всі сюди і ми проведемо експеримент. Здивований офіціант приніс пакети і поклав їх на стіл. — Дуже вам вдячний, а тепер принесіть мені чашку міцної кави. Ведучий 2. Час подумати про гостей. Пропонуємо вікторину для знавців кави. Приз, знову ж таки, кава. 1.Які країни є експортерами кави? (50 країн: Бразилія, Колумбія, Уганда, Гватемала, Сальвадор, Мексика, Індонезія, Коста-Ріка, Камерун, Перу, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела та ін.) 2.У якій країні каву вживають найбільше? (Країни Латинської Америки, Швеція — 7,3 кг у рік на людину, СІЛА, Фінляндія, Данія, Італія.) 3.Де п'ють кави найменше? (У Англії, там п'ють чай.) 4.Скільки є сортів кави? Які з них ви знаєте? (Є понад 1000 сортів кави. Ефіопія (аравійський сорт) — Арабіка, Робуста, Харар, Джимо; Бразилія — Сантос, Парана, Мінас; Гвінея — Робуста; Йемен — Мокко; до Мокко додають, бо його дуже мало вирощують, Яффей, Шаркі, Матарі, Хеймі.) 5.Як називають посуд, у якому заварюють каву в Турції? (Джезва, турка). 6. Як краще зберігати кавові зерна? (Щільно закритими у скляному посуді.) 7. У якій країні є бронзовий пам'ятник кавовому дереву? (У Бразилії.) 8. Який великий композитор прославив каву в своєму творі? (Бах. Кантата №211.) Ведучий 3. Велика і відповідальна справа — правильно приготувати і подати каву. Пропонуємо кілька маленьких порад для приготування смачної кави: • Вода — один з найважливіших компонентів кави, вона повинна бути чистою і свіжою. • Каву не варять, а заварюють, не доводячи її до кипіння, перед цим заливають вологі зерна холодною водою, тоді під час нагрівання органічні речовини більше екстрагуються водою і смак стає ароматнішим. • Подають каву в тому посуді, де її готували, або в кав'ярнику. Але наливають не всі чашки відразу, а по одній кожному гостю. • І нарешті, у кожній країні каву готують по різному. Наприклад, по-східному бразильська кава, кава по-яванськи, кава по-ірландськи, віденська кава, кава з шоколадом, мармурова кава. Ведучий 4. Саме час почастувати вас нашою кавою. Віденська кава Готують дуже міцну каву, розливають у чашки. На поверхню кладуть чайну ложку вершків, збитих із цукром. Зверху посипають шоколадом. Бразильська кава 125 г шоколаду кришать і розчиняють в 0,5 чашці гарячої кави. Потім доливають З чашки гарячого молока, безперервно збиваючи суміш. Цукор кладуть за смаком і розливають у 4 чашки. Кава по-арабськи Змішують чашку дуже міцної кави з чашкою какао і додають зверху трохи вершків. Мармурова кава Тепле молоко наливають на дно чашки й обережно додають каву, не перемішуючи. Кава по-турецьки Беруть джезву, кладуть цукор за смаком і доливають воду. Як тільки вода закипає, додають каву (на 50 г води два шматочки цукру й одну чайну ложку кави). Повільно нагрівають на слабкому вогні. Кава по-ірландськи Чашку прогрівають гарячою водою, а потім витирають, щоб була сухою. Наливають у неї дві чайні ложки горілки і насипають одну-дві ложки цукру, доливають дуже гарячу каву і зверху кладуть дві чайні ложки збитих вершків. | |
Переглядів: 1057 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0 | |