Каталог статей
Головна » Статті » Вчитель батькам » Здоров'я дитини | [ Додати статтю ] |
Що таке повноцінне дитяче харчування Їжа є джерелом енергії, необхідної для діяльності всіх органів і систем, і «будівельним матеріалом» зростаючого організму. Основний «будівельний» матеріал для тканин і органів людського тіла (м'язів, крові, мозку) — білки. Діти і підлітки особливо мають потребу в цій речовині. Найбільш повноцінні білки містяться в продуктах, отриманих від тварин, — у яйцях, молоці, сирі, м'ясі, рибі. Білки рослинного походження (з картоплі, капусти, рису, гречаної і вівсяної крупи, макаронів) менш цінні. Тому круп'яні, овочеві і макаронні страви треба поєднувати з м'ясною і молочною їжею. Діти у віці від 1 до 3 років повинні щодня одержувати в їжі приблизно 4 г білка на кожен кілограм своєї ваги. Надалі ця кількість поступово зменшується і після 12 років складає 2,5—2 г. Жири разом з вуглеводами є головними джерелами енергії. У раціон дитини повинні входити як тваринні, так і рослинні жири. У тваринних жирах (молочні продукти, яєчний жовток, риб'ячий жир) є вітаміни А, О та інші, без яких не може обходитися дитячий організм. Рослинні жири (рослинні олії) не містять вітамінів, але до їхнього складу входять так звані ненасичені жирні кислоти, які також необхідні для росту і розвитку дитини. Однак перегодовувати жирною їжею не слід. Надлишок жиру затримує виділення травних соків, знижує і порушує процес травлення. Бажано, щоб у молочній і м'ясній їжі дитина одержувала приблизно однакову кількість білків і жирів і до того ж 10—15 г рослинних жирів на день. Вуглеводи — це цукор, крохмаль і клітковина. Цукор (крім рафінаду, піску та ін.) знаходиться в овочах, фруктах, ягодах і молоці у вигляді так званого молочного цукру. Крохмаль міститься в хлібі й інших борошняних виробах, у картоплі і крупах. Цукор легко і швидко засвоюється. Крохмаль же в процесі травлення сам перетворюється на цукор і лише тоді надходить у кров. Таким чином, крохмаль дає можливість організму одержувати цукор поступово, протягом тривалого часу. Тому харчування дитини треба будувати таким чином, щоб основна маса вуглеводів (приблизно 75 %) надходила з хліба, крупи, картоплі у вигляді крохмалю. Раціон дитини повинен містити вуглеводів у 4 рази більше, ніж білків і жирів. Таке співвідношення між білками, жирами і вуглеводами в добовому раціоні, як 1:4 — є найбільш правильним для повноцінного харчування. Клітковина майже не засвоюється організмом і потрібна для кращого просування їжі по кишковому тракту. У зв'язку з цим корисно давати дітям житній хліб, пшеничний хліб з борошна грубого помoлу, різні каші, овочі, фрукти. Добре відомо, яке значення для нормального розвитку дитячого організму мають вітаміни. Вони сприяють поліпшенню обміну речовин. Недостатня кількість вітамінів у їжі призводить до виникнення тяжких захворювань. Багатим джерелом мінеральних солей і вітамінів є овочі, фрукти, ягоди, які треба давати дітям по можливості в сирому вигляді, а їхні соки додавати в готові страви. У зимові і весняні місяці овочі і фрукти втрачають частину вітамінів. Заповнюється ця нестача вітамінними препаратами. Дуже велике значення мають різноманітність їжі і режим харчування. За матерілами "Сучасної енциклопедії виховання дитини" | |
Переглядів: 1115 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0 | |