Каталог статей

Головна » Статті » Літній оздоровчий табір (пришкільний та ін.) » Барви сонячного літа [ Додати статтю ]

Шлях до здоров’я

Шлях до здоров’я

Конкурс

 
Сектор 1. Вода.

Яка добова норма споживання води?

Яка вода краща: м'яка чи жорстка?

Чому воду називають соком життя?

Відповіді:

1,5—2 л на добу.

Шкідливою є і м'яка, і жорстка вода. У дуже м'якій воді недостатньо солей магнію і кальцію, що посла­блює роботу серця та інших органів. А надлишок солі спричиняє підвищення навантаження на нирки.

Тому що без води неможливе життя всього жи­вого на Землі.

Сектор 2. Безпека їжі.

Назвіть три види сирих продуктів, які під час неправильного зберігання швидко псуються.

Мити руки - основна умова особистої гігієни. На­звіть три випадки, коли це вкрай необхідно робити.

Їжа може стати основним джерелом захворю­вання, якщо під час її приготування не додержу­ватись основних вимог перестороги. Яких саме?

Відповіді:

М'ясо, риба, молочний сир, тобто продукти з великим вмістом білка, тканини.

Перед приготуванням їжі; після відвідування туалету; перед вживанням їжі.

Якщо їжу приготували задовго до того, як її споживати:

- якщо готова їжа тривалий час зберігалася за тем­ператури, сприятливої для розмноження бактерій;

- у разі недостатньої теплової обробки або якщо їжу готувала хвора людина.

Ситуаційне   завдання

Які ознаки вказують на добру якість продуктів:

- м'ясо має запах гнилі;

- при розрізанні м'яса витікає рідина, а при на­тискуванні на нього ямка швидко вирівнюється;

-  жир на м'ясі має блідо-жовтий, сірий, корич­невий колір, синювато-зеленуватий відтінок;

- у м'ясі є білі крапочки або пухирці з рідиною всередині.

Р о з в'я з о к

М'ясо не повинно мати запаху гнилі. Зі свіжого м'яса при розрізанні витікає рідина, а при натис­куванні на нього ямка швидко вирівнюється. Жир на м'ясі повинен мати блідо-жовтий колір. М'ясо може бути уражене різними паразитами. Місце ураження має вигляд білих крапочок або пухирців із рідиною всередині. Ці місця необхідно вирізати.

Вибери правильні відповіді. Під час виснажливих змагань, коли треба швидко поновити запаси енер­гії, спортсмени вживають продукти, багаті на:

а) білки;

б)  прості вуглеводи;

в) складні вуглеводи;

г) жири.

Поруч із назвою кожного різновиду овочів напи­шіть правильний номер частини рослини, до якої відноситься цей різновид. Різновиди овочів:

Огірок (1)      Горох (4)                Цвітна капуста (6)

Редиска (2)     Кукурудза (4)        Помідор (1)

Капуста (3)     Перець (1)              Баклажан (1)

Картопля (1)   Морква (2)             Салат (3)

Частини рослини:

1. Плід            2. Корінь        3. Листя

4. Насіння      5. Стебло        6. Квітка

Категорія: Барви сонячного літа | Додав: [ADM]Irina (08.06.2010)
Переглядів: 2120 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!