Каталог статей

Головна » Статті » Учень вчителю » Повідомлення, інформаційні хвилинки [ Додати статтю ]

Хмельницький

   Хмельницький

Місто Хмельницький є адміністративним центром і найбільшим містом Хмельницької області. До 1954 року носив назву Проскурів. Він розташований на річці Південний Буг.

Спочатку це було невелике поселення з дерев'яною фортецею і сторожовим гарнізоном, де проживало близько ста осіб. На початку ХVIII століття Проскурів стає приватними володінням князів Замойських. Після третього поділу Речі Посполитої в 1795 р. ці землі входять до складу Російської імперії. Відносно пізнє становлення міста, страшний пожежа 1822 р. і перебування в гущі подій світової і громадянської воєн мало сприяли формуванню визначного архітектурного обличчя Проскурова.

В період перебування в Хмельницькому, можна відвідати обласний краєзнавчий музей, художній музей, а також не менш цікавий музей проскурівського підпілля. Відпочити від повсякденності допоможе похід в музично-драматичний театр ім. Старицького або моно-театр "КуТ", також величезним авторитетом користується Філармонія. А для маленьких мандрівників завжди відкриті двері театру ляльок.

Можна прогулятися по скверу імені Тараса Шевченка - один з мальовничих куточків міста, улюблене місце відпочинку багатьох хмельничан, особливо молоді та дітей. Вже понад ста років його тінисті алеї і доглянуті квітники милують око городян. Протягом XV-XVIII століть місцевість, де нині розкинувся сквер, була фактично околицею давнього Проскурова.

У місті безліч церков і соборів, найбільш цікаві для відвідування та огляду - Собор Різдва Богородиці, Георгіївська церква, Покровський кафедральний собор. Також варто поглянути на будівлю Синагоги ремісників.

Ну і нарешті, звісно, хто не знає знаменитий, величезний хмельницький ринок, який є третім за величиною в Європі, займає площу в тридцять гектарів і має 15000 торгових місць.

Сьогодні Хмельницький є не тільки культурним і адміністративним центром Хмельницького району Хмельницької області, але й місцем, куди з'їжджаються туристи з усієї України. У місті є багато хороших барів, ресторанів, готелів та різних розважальних закладів, а природно-кліматичні умови роблять відпочинок у Хмельницькому корисним і приємним. Крім цього, в околицях міста розташовано безліч санаторіїв і баз відпочинку.

                 Населення Хмельницької області

Щільність населення: 69 чол/км2

Загальна чисельність наявного населення Хмельницької області, за даними Всеукраїнського перепису населення, населення становила 1430,8 тис. осіб. Чисельність міського населення - 729,6 тис. осіб, або 51%, сільського - 701,2 тис. осіб, або 49%.

Кількість чоловіків в області - 659,9 тис. осіб, або 46,1%, жінок - 770,9 тис. осіб, або 53,9%. Загальна чисельність постійного населення Хмельницької області, станом на 5 грудня 2001 року, становила 1426,6 тис. осіб, в тому числі чоловіки - 657,3 тис. осіб, або 46,1%, жінки - 769,3 тис. осіб, або 53,9%.

Віковий склад населення Хмельницької області зафіксований Всеукраїнської переписом населення, характеризувався зменшенням частки дітей у загальній чисельності населення одночасно з істотним збільшенням частки осіб старше працездатного віку, значно ускладнює сучасну демографічну ситуацію в області і зумовлює старіння населення.

Категорія: Повідомлення, інформаційні хвилинки | Додав: [ADM]Irina (22.05.2013) | Автор: Цвєтков Володимир
Переглядів: 1608 | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!