Каталог статей

Головна » Статті » Увага! Першокласник! » Різні аспекти цього питання [ Додати статтю ]

Учимо першачків читати швидше! Вправи для розвитку навичок швидкочитання

Учимо першачків читати швидше! Вправи для розвитку навичок швидкочитання

ТРИВАЛІСТЬ ЗАНЯТЬ

Батьки, які формулюють завдання на кшталт «поки не дочитаєш цю казку, з-за столу не встанеш» роблять величезну помилку. Краще читати менше, але частіше. Три невеликих заняття впродовж дня по 5-7 хвилин будуть набагато ефективніші за одне, тривалістю 15-20 хвилин. Проміжок між занияттям має бути не менше однієї-двох годин.

ВПРАВА 1. СЛОВА-ПОЛОВИНКИ

Завдання: за окремим фрагментом слова здогадатися, якою є його інша частина. Для цього потрібно написати 5-10 слів на паперових листках та розрізати їх на половинки. Перемішайте і запропонуйте дитині скласти з цих елементів слова. 

 

ВПРАВА 2. БУКСИР

Ця вправа передбачає спільне читання дитини з дорослим. Оберіть сторінку з книги, відзначте початок тексту. Читайте його про себе, водячи по рядках, які ви читаєте, пальцем. Завдання дитини - паралельно читати той самий текст, але вголос, слідкуючи за рухом вашого пальця. Таким чином дитина буде «підлаштовуватися» під швидкість т. зв. «буксира».

 

ВПРАВА 3. ЧИТАННЯ НА ЧАС

Виберіть текст, який учень буде читати протягом 1 хв. Як тільки час спливе, скажіть «стоп». Позначте місце у тексті, на якому учень зупинився. Повторіть читання спочатку, знову засікаючи 1 хв. За 2-им разом обсяг тексту буде більшим. Ця вправа дає змогу відразу побачити результат, і це надзвичайно мотивує учня ще більше удосконалювати свої навички читання. 

ВПРАВА 4. СТРИБОК-ЗУПИНКА

Дитина кладе руки на коліна, перед нею книга з текстом. Після вашої команди «стрибок» дитина починає читати. Команда «зупинка» означає вимогу зупинитися, підняти голову, заплющити очі та кілька секунд відпочити. Після команди «стрибок» учень очима має знайти у книзі місце, на якому зупинився, та продовжити читання. 

У наступному матеріалі short.media розповість про вправи для дітей 8-10 років. А поки ви можете прочитати про те, як займатися ейдетикою. Також без дорогих курсів :) Та про батьків, які нерідко припускаються помилок, навчаючи малюків читати. 



Джерело: http://short.media/education/vpravi-dlia-rozvitku-navichok-shvidkochitannia
Категорія: Різні аспекти цього питання | Додав: Natali (20.07.2017) | Автор: Short.media
Переглядів: 1302 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!