Каталог статей
Головна » Статті » Вчитель батькам » Здоров'я дитини | [ Додати статтю ] |
З ласунів виростають алкоголіки. Як навчити дитини їсти правильно? Майже всі батьки знають, що солодощі шкідливі, що вони сприяють розвитку ожиріння у дітей, шкодять зубам. Але про їхній вплив на мозок мало хто здогадується Є дуже серйозні дослідження, що підтверджують зв'язок між любов'ю до солодощів у дитинстві і алкоголізмом у дорослому житті. Доведено і те, що любителі солодкого частіше страждають від депресії. Хімія щастя Психіатри помітили, що любителі «гіркої» часто обожнюють солоденьке, коли їх позбавляють алкоголю. Цьому знайшлося і наукове пояснення. Цукор, як і алкоголь, запускає в мозку викид наших внутрішніх «наркотиків» - ендорфінів і «речовини щастя» - допаміну. І якщо раніше хворий отримував задоволення від міцних напоїв, то, відмовившись від них, він компенсує нестачу радості газованою водою, цукерками та ін.. - А тепер подивимося на цей процес у зворотній перспективі, - говорить Олександр Міллер, лікар-дієтолог, кандидат медичних наук . - Спочатку, в дитинстві, вся ця «хімія задоволення» запускається за допомогою солодкого, а потім вже залежні від неї люди переходять на більш сильний алкогольний стимулятор. Можливі і проміжні стадії - прийом цукру і спирту разом, у вигляді слабоалкогольних коктейлів. Психіатри вважають їх справжніми провокаторами алкоголізму. Механізми розвитку депресії і алкоголізму взаємопов'язані. Відсутність стимулятора викликає депресію. До речі, антидепресантами лікують будь-які залежності - від алкоголю, тютюну. Вони навіть допомагають сидіти на дієті - це ж теж відмова від улюблених продуктів. Наркота - скрізь? Нещодавно вченими Прінстонського університету доведено, що для деяких тварин цукор є наркотиком. Щурів «садили» на дуже солодку воду, а коли їх позбавляли, починалася ломка. Схожі стани зустрічаються і в людей. Сьогодні важко виховати дитину не ласуном. Це пов'язано і з психологією: виросте - ще гіркоти нахлебчеться, вважають батьки і особливо бабусі. Харчовики їм допомагають: важко знайти дитячі продукти без надлишку цукру. З точки зору бізнесу це зрозуміло: діти люблять солодке (це науковий факт), і продати їм інше складно. Дослідження показують, що зламати смакові стереотипи можна: навіть діти, у яких любов до солодощів записана в генах, з віком міняють пристрасті. Але в цьому їм мають допомогти батьки. «АіФ» рекомендує Обов'язково потрібно їсти вдома разом усією родиною, не можна харчуватися перекусами і поодинці. Під час їжі обговорюйте достоїнства і недоліки страв, підключаючи до цього і дитину, формуйте його смак. Замість цукерок, булочок і інших солодощів завжди тримайте вдома апетитні фрукти, ягоди (можна і сухофрукти, зроблені без добавки цукру). Згодиться й хороший гіркий шоколад із мінімальним вмістом цукру. Купуйте солодощі рідко і потроху, щоб їх вистачало на один прийом. Не використовуйте солодощі в якості винагороди для дитини, це тільки зайвий раз підсилює їх ефект як «стимуляторів настрою». Цукор заховайте подалі - краще взагалі не тримати цукорницю на столі. Нехай вона буде невеликою, і цукор в чай додавайте по мінімуму. Намагайтеся не купувати дитині готові дитячі продукти. Робіть сирки, йогурти, мюслі та інші страви самі з молочних продуктів, круп, ягід і фруктів з мінімальною кількістю цукру або без нього. Олександр Мельников | |
Переглядів: 1009 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0 | |