Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель батькам » Здоров'я дитини [ Додати статтю ]

Захистимося від кишкових інфекцій

Захистимося від кишкових інфекцій


Що таке кишкові інфекції?

До групи гострих кишкових інфекцій відносяться: сальмонельоз, черевний тиф, дизентерія, гастроентероколіти, викликані різними бактеріями та вірусами, холера.

Особливості зараження.
Основними причинами кишкових інфекцій є вживання бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, нехтування елементарними правилами особистої гігієни.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, страви чи вироби, що готуються «про запас» і призводять до накопичення збудників інфекційних хвороб у продуктах.

Ознаки захворювання.
Захворювання проявляє себе не відразу, а після прихованого періоду, який може тривати від 1 до 7 днів. На завершення цього періоду приєднуються симптоми розладу шлунково-кишкового тракту: нудота, блювання, часті рідкі випорожнення, в яких можуть бути домішки слизу і крові, болі у животі, а також підвищення температури.

Як запобігти кишковим інфекціям?

  •    Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мийте руки з милом.
  •    Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб.
  •    Не використовуйте для пиття, приготування їжі і миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
  •     Не допускайте споживання продуктів та напоїв з надтерміном зберігання.
  •     Не вживайте харчові продукти та напої при найменшому сумніві щодо їх якості.
  •    При споживанні овочів, фруктів та ягід необхідно їх добре  промити питною водою, для дітей – обдати окропом.
  •     При здійсненні подорожі не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
  •  На відпочинку не готуйте багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Приготовлені страви споживайте відразу, не готуйте страви «про запас».

Зберігання приготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 год.

Якщо ви захворіли.
Терміново звертайтеся до найближчої  лікувальної установи.
Не займайтеся самолікуванням.
Хворого, який перебуває на колективному відпочинку, необхідно ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого негайно викличте швидку допомогу – 103.
Не ризикуйте своїм здоров’ям та здоров’ям близьких.

Методист Слюсар Л.В.

Категорія: Здоров'я дитини | Додав: [ADM]Irina (21.07.2010)
Переглядів: 1029 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!