Каталог статей
Головна » Статті » Вчитель вчителю » Християнська етика в українській культурі | [ Додати статтю ] |
Урок 28. Хліб наш насущний 1 клас Мета: ознайомити учнів з обрядами та звичаями нашого народу, де окрасою є хліб, виховувати повагу до хліборобської праці, до найдорожчого, що є в людини – хліб. Хід уроку I. Організаційний момент. II. Повторення вивченого матеріалу. – Діти, яке Велике свято святкував увесь світ? Це Воскресіння. –Яка основна страва була на столі? (Паска. Випікали круглі калачі – Паски). Відгадайте загадку: Народився із землі, Зарум'янився на вогні, І з'явився на столі до борщу тобі й мені. (Хліб) – Опишіть хліб. II. Актуалізація опорних знань. – А чи знаєте, як хліб на стіл прийшов? – Чи знаєте ви, хто хліб назвав? – А чи хотіли б ви обрати цю професію? – Що для цього треба? IV. Вивчення нового матеріалу. 1. Як виготовляють хліб? –Які процеси проходить хлібчик? 2. Прислів'я про хліб Хліб – усьому голова. Хліб – батько, хліб – мати. Як хліб буде, той все буде. 3. Легенда про хліб. Люди почали займатись землеробством ще від того часу, як Адама і Єву Бог вигнав із раю. Вигнані із раю, вони 7 днів голосили навпроти Райських воріт, припавши до землі. Бог послав Ангела сказати Адамові і Єві, щоб вони взяли Землі, змоченої їх сльозами, і посіяли її. Там, де посіяв Адам, виросла пшениця. де сіяла Єва – коноплі. Отак люди отримали хліб і одяг. Із давніх-давен знали, що давньоруське слово "жито" походить від слова жити, є хліб – є й життя. 4. Слухання оповідання "Про хліб". Спробуй уявити собі, що на світі не існує хліба. Ні хліба, ні булочок, ні матусиних запашних млинців чи пиріжечків... Правда, дивно було б? Тож, недаремно кажуть: "Хліб – усьому голова!". Вперше хліб з'явився на землі понад п'ятнадцять тисяч років тому. В пошуках їжі давні люди почали вживати колосся дикої пшениці, жита, ячменю. Згодом навчилися розтирати його між камінням і варити на вогнищі. Перший хліб мав вигляд рідкої каші. Можна припустити, що якось частина каші вилилась на вогонь і перетворилася на рум'яний корж. Своїм приємним смаком він здивував людину, і хліб почали пекти. Поява хлібних дріжджів пов'язана з такою легендою. Якось у Давньому Єгипті раб, який приготував тісто для хліба, десь забарився. Тісто підкисало. Переляканий раб кинувся випікати з нього хлібини. Вдалися вони смачними і пишними. Відтак, давні єгиптяни винайшли дріжджі й почали їх додавати до тіста. Тепер без хліба вже не сідали до столу. На письмі його позначали так само, як сонце і золото – кружечком з крапкою посередині. Майстри-пекарі були у великій пошані. На їх честь складалися пісні, зводилися монументи. До наших часів у Римі зберігся пам’ятник пекарю, який жив дві тисячі років тому. А неповага до хліба прирівнювалася до найтяжчого злочину. Тих, хто випікав неякісний хліб, іноді суворо карали. Тепер хліб випікають машини. Вони просіюють борошно, місять тісто, викладають його у форми, направляють по конвеєру до печей. Та все одно у кожного майстра хліб має свій смак. Бо кожен вкладає в нього свою майстерність, свій досвід. А ще в духмяному ароматі хліба, батонів чи булочок – нелегка праця тих людей, які обробляють землю, вирощують жито чи пшеницю, відвозять зерно до млинів, перемелюють його... А от дивина! В Індії, Африці та на деяких островах Тихого океану ростуть справжні хлібні дерева. Їх плоди досягають іноді метра в довжину і важать понад десять кілограмів. Запечені, вони мають смак пшеничного хліба. 5. Запитання. Що означає слово Хліб? Хліб – це зерно, яке перемелюють на борошно. Хліб – випечений виріб із борошна. Хліб – це рослини в полі. Хліб – це заробіток. Хліб – це насущні, щоденні, звичайні харчі. От, що значить хліб для людини. Із давніх-давен батьки вчили дітей своїх традицій – берегти хліб. Паляниця мала неодмінно лежати на столі, і ніхто навіть діти, не насмілювалися покласти її догори. Немовля разом із материнським молоком вживало хліб, йому давали обгорнуту в полотняну тканину м’якушку – смоктунця. V. Фізкультхвилинка. Печу-печу хлібчик, Дітям на обидчик. VI. Закріплення вивченого матеріалу. 1. Робота з підручником. Хліб наш насущний Багато чудесного і прекрасного є в світі. Одне з найбільших чудес, які дав нам Творець, – це хліб. Як роблять хліб? Рано навесні сіють у полі маленькі зерна пшениці. Поростає зерно, під весняним сонцем наливається золотом колос. Комбайн жне колосся і вимолочує з нього зерно. Кожне зернятко вбирає в себе пахощі літнього поля, тепло сонця. Багато років зернинка береже в собі життя. І якщо її посіють –порадує нас багатий урожай. Золоте зерно перемелюють на біле борошно. Додають у борошно води, дріжджів, солі, смачних приправ, щоб вийшло тісто. А з тіста в печах випікають хліб. Цю працю благословляє Бог. У нашому народі кажуть: хліб святий. Хліб стає окрасою столу. Він несе у собі турботу людських рук, сонячне світло, спів польових пташок, духмяність трав. Український хліб – найсмачніший. Коли приймають дорогого гостя, його пригощають хлібом-сіллю. Ми раді вас вітати у нашій світлиці І дарувати хліб із золота-пшениці, Щоб хліб святий був на столі, Щасливі були люди в місті й селі. Серця в нас сповнені любов'ю, миром, Бажаємо, щоб зустріч була щирою. Є особливий святковий хліб – паска. Освячується вона у храмі і прикрашає стіл на свято Воскресіння Христового. Зневага до хліба – великий гріх. Якщо ми не дбаємо про хліб, то він черствіє або пліснявіє. Але хліб викидати не можна, краще віддати птахам. У найпершій молитві, звертаючись до Отця небесного, ми просимо: "Отче наш! Хліб наш насущний дай нам сьогодні." І Бог, який любить нас, дає нам усе необхідне для життя. Словникова робота (Насущний). 2. Вибіркове читання. 3. Бесіда. –Чому хліб – є окраса столу. –Як роблять хліб? – Де головна думка цього твору? Додаткове завдання Прислів'я: Що посієш те й пожнеш Землю красить сонце а людину праця Над чим працювали? Михайленко О. В., вчитель ЗНЗ № | |
Переглядів: 5358 | Рейтинг: 1.3/3 |
Всього коментарів: 0 | |