Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Християнська етика в українській культурі [ Додати статтю ]

Урок 28. Хліб наш насущний

Урок 28. Хліб наш насущний

 

1 клас

 

Мета: ознайомити учнів з обрядами та звичаями нашого народу, де окрасою є хліб, виховувати повагу до хліборобської праці, до найдорожчого, що є в людини – хліб.

 

Хід уроку

 

I. Організаційний момент.

II. Повторення вивченого матеріалу.

– Діти, яке Велике свято святкував увесь світ? Це Воскресіння.

–Яка основна страва була на столі? (Паска. Випікали круглі калачі – Паски).

Відгадайте загадку:

Народився із землі,

Зарум'янився на вогні,

І з'явився на столі до борщу тобі й мені. (Хліб)

– Опишіть хліб.

II. Актуалізація опорних знань.

– А чи знаєте, як хліб на стіл прийшов?

– Чи знаєте ви, хто хліб назвав?

– А чи  хотіли б ви обрати цю професію?

– Що для цього треба?

IV. Вивчення нового матеріалу.

1. Як виготовляють хліб?

–Які процеси проходить хлібчик?

2. Прислів'я про хліб

Хліб – усьому голова. Хліб – батько, хліб – мати. Як хліб буде, той все буде.

3. Легенда про хліб.

Люди почали займатись землеробством ще від того часу, як Адама і Єву Бог вигнав із раю. Вигнані із раю, вони 7 днів голосили навпроти Райських воріт, припавши до землі. Бог послав Ангела сказати Адамові і Єві, щоб вони взяли Землі, змоченої їх сльозами, і посіяли її. Там, де посіяв Адам, виросла пшениця. де сіяла Єва – коноплі. Отак люди отримали хліб і одяг.

Із давніх-давен знали, що давньоруське слово "жито" походить від слова жити, є хліб – є й життя.

4. Слухання оповідання "Про хліб".

Спробуй уявити собі, що на світі не існує хліба. Ні хліба, ні булочок, ні матусиних запашних млинців чи пиріжечків... Правда, дивно було б? Тож, недаремно кажуть: "Хліб – усьому голова!".

Вперше хліб з'явився на землі понад п'ятнадцять тисяч років тому. В пошуках їжі давні люди почали вживати колосся дикої пшениці, жита, ячменю. Згодом навчилися розтирати його між камінням і варити на вогнищі.

Перший хліб мав вигляд рідкої каші. Можна припустити, що якось частина каші вилилась на вогонь і перетворилася на рум'яний корж. Своїм приємним смаком він здивував людину, і хліб почали пекти.

Поява хлібних дріжджів пов'язана з такою легендою. Якось у Давньому Єгипті раб, який приготував тісто для хліба, десь забарився. Тісто підкисало. Переляканий раб кинувся випікати з нього хлібини. Вдалися вони смачними і пишними. Відтак, давні єгиптяни винайшли дріжджі й почали їх додавати до тіста. Тепер без хліба вже не сідали до столу. На письмі його позначали так само, як сонце і золото – кружечком з крапкою посередині.

Майстри-пекарі були у великій пошані. На їх честь складалися пісні, зводилися монументи. До наших часів у Римі зберігся пам’ятник пекарю, який жив дві тисячі років тому. А неповага до хліба прирівнювалася до найтяжчого злочину. Тих, хто випікав неякісний хліб, іноді суворо карали.

Тепер хліб випікають машини. Вони просіюють борошно, місять тісто, викладають його у форми, направляють по конвеєру до печей.

Та все одно у кожного майстра хліб має свій смак. Бо кожен вкладає в нього свою майстерність, свій досвід. А ще в духмяному ароматі хліба, батонів чи булочок – нелегка праця тих людей, які обробляють землю, вирощують жито чи пшеницю, відвозять зерно до млинів, перемелюють його...

А от дивина! В Індії, Африці та на деяких островах Тихого океану ростуть справжні хлібні дерева. Їх плоди досягають іноді метра в довжину і важать понад десять кілограмів. Запечені, вони мають смак пшеничного хліба.

5. Запитання.

Що означає слово Хліб?

Хліб – це зерно, яке перемелюють на борошно.

Хліб – випечений виріб із борошна.

Хліб – це рослини в полі.

Хліб – це заробіток.

Хліб – це насущні, щоденні, звичайні харчі. От, що значить хліб для людини.

Із давніх-давен батьки вчили дітей своїх традицій – берегти хліб. Паляниця мала неодмінно лежати на столі, і ніхто навіть діти, не насмілювалися покласти її догори. Немовля разом із материнським молоком вживало хліб, йому давали обгорнуту в полотняну тканину м’якушку – смоктунця.

V. Фізкультхвилинка.

Печу-печу хлібчик,

Дітям на обидчик.

VI. Закріплення вивченого матеріалу.

1. Робота з підручником.

Хліб наш насущний

Багато чудесного і прекрасного є в світі. Одне з найбільших чудес, які дав нам Творець, – це хліб.

Як роблять хліб? Рано навесні сіють у полі маленькі зерна пшениці. Поростає зерно, під весняним сонцем наливається золотом колос. Комбайн жне колосся і вимолочує з нього зерно.

Кожне зернятко вбирає в себе пахощі літнього поля, тепло сонця. Багато років зернинка береже в собі життя. І якщо її посіють –порадує нас багатий урожай.

Золоте зерно перемелюють на біле борошно. Додають у борошно води, дріжджів, солі, смачних приправ, щоб вийшло тісто. А з тіста в печах випікають хліб. Цю працю благословляє Бог. У нашому народі кажуть: хліб  святий.

Хліб стає окрасою столу. Він несе у собі турботу людських рук, сонячне світло, спів польових пташок, духмяність трав.

Український хліб – найсмачніший. Коли приймають дорогого гостя, його пригощають хлібом-сіллю. Ми раді вас вітати у нашій світлиці І дарувати хліб із золота-пшениці, Щоб хліб святий був на столі, Щасливі були люди в місті й селі. Серця в нас сповнені любов'ю, миром, Бажаємо, щоб зустріч була щирою.

Є особливий святковий хліб – паска. Освячується вона у храмі і прикрашає стіл на свято Воскресіння Христового.

Зневага до хліба – великий гріх. Якщо ми не дбаємо про хліб, то він черствіє або пліснявіє. Але хліб викидати не можна, краще віддати птахам.

У найпершій молитві, звертаючись до Отця небесного, ми просимо: "Отче наш! Хліб наш насущний дай нам сьогодні." І Бог, який любить нас, дає нам усе необхідне для життя.

Словникова робота (Насущний).

2. Вибіркове читання.

3. Бесіда.

–Чому хліб – є окраса столу.

–Як роблять хліб?

– Де головна думка цього твору?

Додаткове завдання

Прислів'я:

Що посієш те й пожнеш

Землю красить сонце а людину праця

Над чим працювали?

 

Михайленко О. В., вчитель ЗНЗ № 150 м. Києва

http://shkoladobra-edu.org.ua/

Категорія: Християнська етика в українській культурі | Додав: [ADM]Irina (07.06.2009)
Переглядів: 5362 | Рейтинг: 1.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!