Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Перший урок "Чим може пишатися українець?"

ТЕМА. Чим може пишатися українець?

МЕТА. Вчити дітей любити оточуючий світ, те місце де ти живеш, щоб будувати щасливе життя на землі.  Розширювати знання дітей про державну символіку , природні багатства, народ , історію, мову , традиції   України. Формувати в школярів життєві, соціальні, громадянські компетентності,   громадянську   героїко - патріотичну активну  позицію   шляхом вивчення історії держави, її національних і культурних традицій, поваги до Законів України, усвідомлення морально-правових норм та загальнолюдських цінностей суспільства. Розвивати гармонійну особистість, виховувати у дітей бажання рости гідними громадянами неньки України,виховувати почуття патріотизму, соціальної справедливості, гордості за свою Батьківщину та рідний народ.

ОБЛАДНАННЯ. Гімн України, карта України,  державні символи країни, народні символи країни, карта України, вишиті  рушники, ілюстрації, фотографії видатних українців.

Хід уроку:

І. Організація класу.

1.Привітання.

Учитель:

1.Який щасливий день сьогодні!

Веселий, радісний, ясний,

Це гомінливий і погожий

Почавсь навчальний рік новий.

Яскраве сонечко надворі

Кидає промінці у клас.

Такої радості ніколи

В житті ще не було у нас.

Учень:

2.Сьогодні свято завітало в школу,

Бо перше вересня, і пролунав дзвінок.

Змужнілі, сонцем зласкані улітку,

 

ІІ.Ознаймлення з темою і метою уроку.

1.Вступне слово вчителя

-  Сьогодні ми з вами поведемо мову про найдорожче серцю кожної людини. Нехай тему нашої розмови підкажуть рядки вірша Л.Пилип’юк «Журавлик»

ЖУРАВЛИК

З далекого краю,

З далеких світів

Журавлик на крилах

Додому летів,

Минав океани,

Ліси і моря,

Вдивлявсь крізь тумани:

- Чия це земля,

Чиї це долини,

Чиї це луги,

Чию це калину

Гойдають вітри!

Впізнав батьківщину:

- Моя це земля,

Моє тут гніздечко

І мова моя.

- Скажіть, куди повертався журавлик ?

- По чому пташка впізнала баатьківщину ?

2.Оголошення теми та мети уроку

-Отже, сьогодні ми будемо говорити про найдорожче серцю кожної людини – про нашу Батьківщину, про те, чим вона славиться, про те, чим може пишатися українець. Діти, а знаєте ви, що таке Батьківщина?

Читання вірша Л.Костецького «Батьківщина» (за допомогою опорних малюнків )

Учень.

Батьківщина – це ліс осінній,

Це домівка твоя, і школа,

І гаряче сонячне коло.

Батьківщина – це труд, і свято,

Батьківщина – це мама й тато,

Це твої найщиріші друзі,

І бджола у веснянім лузі,

Батьківщина – це рідна мова,

Це дотримане чесне слово.

-То що ж таке Батьківщина?

- Як зветься наш рідний край?

-А як можна назвати всіх нас? (українці)

- Яку назву носить наша Батьківщина? (Україна)

- Ми з вами живемо в Україні. Це – Батьківщина наших дідусів і бабусь, батьків, це наша з вами Батьківщина. На карті Європи у самому центрі є наша рідна Україна. Вона має свою культуру, звичаї і  традиції, свою мову та історію, багату природу та щирих, добрих людей.  Сьогодні ще багато труднощів зазнає наша молода незалежна держава.  Від  усіх нас залежить наше краще майбутнє. Отже, діти, ми всі з вами – українці. Нам є чим пишатися!! А як ви гадаєте, чим може пишатися українець?

Асоціативний кущ «Чим може пишатися українець?».

(Країною, історією країни, своєю мовою, державними та народними символами, народними традиціями та звичаями,  народними піснями та танцями, природою, містами та селами, народом, родинами).

      

       ІІІ.Основна частина.

- Вислухавши ваші думки, я зробила висновок: «Українець може пишатися своєю країною та її тисячолітньою  історією, своєю  рідною мовою, державними та народними символами, багатими народними традиціями та звичаями,  мелодійними піснями та запальними танцями,  неперевершеною природою, красивими містами та селами, щирим народом, своїми родинами».

Можна багато розповідати про історію нашої держави. І від вас залежить якою вона буде: єдиною, могутньою, заможною чи слабою, розрізненою, бідною. А зараз я пропоную вам переглянути  серію мультфільмів під назвою « Це наше і це твоє»

1.Перегляд мультфільма « Це наше і це твоє»

- Які цікаві факти ви запам’ятали про Україну?

2. Ми пишаємось державними та народними символами.

- Кожна незалежна держава має свої символи, які відрізняють її від інших країн. Це – герб, прапор та гімн (урочиста пісня). Давайте пригадаємо, який герб має наша країна? Прапор? Гімн ?

- Наш народ має герб — тризуб. Це старовинний знак. Золотий тризуб на синьому тлі. Чому саме тризуб вважають Гербом України? Мабуть, тому, що число 3 завжди вважають казковим, чарівним. А ще у тризубі відображено триєдність життя. Це – батько – мати – дитя, які символізують силу, мудрість, любов.

- Синь українського неба і золото неозорих пшеничних ланів переніс наш народ на свій пра­пор. Кольори ці мають ще інше значення «мир» і «багатс­тво», бо народ наш є мирний і трудолюбивий.

- Гімн — це найголовніша пісня країни. Для гімну Ук­раїни написані слова, які виражають найсердечніші думки і прагнення нашого народу. їхній автор — ук­раїнський поет Павло Чубинський. До тексту підібрана ніжна і одночасно горда мелодія Михайла Вербицького. Всі найбільші свята українського народу проходять з урочистим виконанням нашого прекрасного Гімну.

- Народним символом українців є батьківська хата і святий хліб, вишитий рушник і материнська пісня, верба і калина, і хрещатий барвінок, дивовижна писанка, і вірний своєму краю лелека. Всі вони — наші давні і добрі обереги. Майже в усіх народів є улюблені рослини-символи. У канадців — клен, у росіян — берізка, а у нас — верба і калина. Правду каже прислів'я: «Без верби та ка­лини нема України».

- А які ще квіти полюбляють українці?(Соняшник, чорнобривці, мак).

ІV. Заключна частина

  • Пам’ятайте, діти, ви – майбутнє України. Україна – це ви!!!То ж своїми знаннями, працею, здобутками примножуйте її культуру, своїми досягненнями славьте її. Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність України, пишайтеся і поважайте свій народ і його мелодійну мову. Шануйте себе і свою гідність, і шановані будете іншими.      

     V. Підсумок уроку

1.Творча робота учнів. Складання квітки – символу «Я люблю Україну. Я пишаюся…».

Написати на серці «Чим я пишаюся?»

2.Отримання сертифікатів «Патріот України».

  • Сподіваюсь, що після цього уроку ви будете намагатись більше дізнатися про нашу рідну Україну, пишатись тим, що ви – українці , любити свою країну, розмовляти та оберігати свою мову.
Категорія: Уроки | Додав: [ADM]Irina (03.03.2021) | Автор: Фаттахова О.Г.
Переглядів: 762 | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!