Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Розкажемо Європі про Україну

Тема: Розкажемо Європі про Україну
Мета: поглиблювати знання про Україну як частину Європи, зокрема її мову, культуру, історію, мистецтво, традиції; формувати почуття приналежності до європейської спільноти, розвивати, творчі здібності учнів; пізнавальну активність; виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гідності, любові та поваги до рідної історії, культури, мистецтва; виховувати почуття патріотизму й національної свідомості
Обладнання: карта світу, зображення (сіль, вугілля, чорнозем, літак «Мрія», рамковий вулик, лист,писанки, вишиванка, трембіта), ноутбук, запис пісні «Гоп, гоп, гопачок», пазли, анаграма.

                                                                                                       Хід уроку
І. Організація класу
Привітання вчителя

От і закінчилося яскраве літечко, швидко промайнув час і зібрав усю нашу дружну родину перший вересневий дзвінок. Я рада бачити вас усіх відпочивши, сповнених нових сил і готових до нових подорожей, пригод і знань. Тож розпочнемо наш перший урок у 2 класі.

ІІ. Актуалізація опорних знань
Єднає нас, людей, планета,
Яка у Всесвіті одна
І той хто близько і далеко
Тобі мов брат або сестра.

Як називається наша планета?
Як називається наша держава?
Які країни ви ще знаєте?

ІІІ. Ознайомлення з темою уроку. Мотивація навчальної діяльності.
Для того щоб дізнатись тему нашого уроку, я пропоную вам розшифрувати анаграму.
Розкажемо Європі про Україну.
Сьогодні ми пригадаємо з вами все, що нам відомо про нашу державу, а також познайомимося з новими цікавими фактами про Україну. А ще дізнаємось що ж таке Європа.
Готові? Тоді вперед за новими знаннями!

ІV.Сприйняття нового матеріалу.
1. Розповідь вчителя
А що ж таке Європа?
Протягом багатьох століть поспіль Європа утримувала історичне лідерство. Звідси почалися Великі географічні відкриття, Європа – це територія,на якій відбувалися події двох світових воєн,і приклад об'єднання багатьох держав для спільного вирішення проблем, це і спільні гроші – євро, це і спільний дім для десятків різних націй та народів, взаємопроникнення культур. У Європі знаходиться 45 незалежних держав. які об′єднались у Євросоюз. Територіально Україна належить до Європи, але ми повинні все робити, аби прискорити вхід у європейську співдружність. А це можливо лише за умови, що разом будемо збагачувати Україну, дбати про її авторитет, підвищувати добробут громадян.

2. Робота з картою світу.
Перед вами карта світу – це зменшене зображення нашої планети. Що ми бачимо на ній?
Сушу і водойми – це материки та океани. Знайдіть найбільший материк.
Це Євразія. Він поділяється на дві частини світу: Європу та Азію.
А хто знайшов вже Україну?
Україна – одна з найбільших держав Європи , населенням більш як 42 млн. чоловік. Вона межує із сімома країнами світу. Наша Батьківщина – центр Європи.
Ну що ж про Європу дізнались, а тепер давайте розкажемо Європі про Україну.

3. Вікторина
Обов′язок кожного українця добре знати історію та традиції свого народу. Спробуємо ми свої сили і дамо відповіді на запитання.
* Назва нашої держави? (Україна.)
* Столиця України? (Київ.)
* Основні кольори нашого прапора? (Синій і жовтий.)
* Назвіть державні символи України. (Герб, Гімн, Прапор України.)
*Коли Україна здобула свою незалежність ( 24 серпня 1991 р)
* Рослини – символи України. (Верба і калина.)
* Які обереги українського народу ви знаєте? (Віночок, рушник.)
* Яка велика річка протікає на Україні? (Дніпро.)
* Частина світу, в якій знаходиться наша Батьківщина(Європа).
Молодці, ви добре впорались.
Йдемо далі.

4. Робота з ілюстративним матеріалом.
Розгляньте малюнки. Що на них зображено?

Сіль вугілля чорнозем
Як ви думаєте, що об’єднує ці три речі і тему нашого уроку?
Корисні копалини – справжні скарби, якими багата наша земля. Корисні копалини – це речовини, які люди видобувають із глибин і поверхні Землі, та використовують у господарській діяльності і повсякденному житті. Україна входить до числа провідних держав світу за кількістю запасів корисних копалин. Проте їхні запаси небезкінечні і використовувати їх потрібно розважливо, щоб жити у теплих будинках, користуватися транспортом, навчатися і працювати.
Однією із найцінніших порід є кам'яне вугілля. Вугілля – це залишки прадавніх рослин, що існували на Землі дуже давно. З плином часу, під тиском ґрунту і високих температур, рослини скам'яніли і утворилося кам'яне вугілля. Про цінні властивості надзвичайного камінчика дізналися випадково. За легендою, втомлений походом чоловік вирішив розвести багаття, іскра якого потрапила на камінь, що зненацька розгорівся і став випромінювати тепло. З допомогою вугілля працюють електростанції, виплавляється сталь, обігрівається житло. З вугілля роблять ліки, фарби, скло та багато іншого.
у нас знаходиться чверть всіх запасів чорнозему планети. Якщо правильно обробляти чорнозем, то на ньому виростає найбільша кількість врожаю.
Наші запаси солі - найбільші в Європі! А утворена соляна печера стала настільки велика, що в ній навіть літали на повітряній кулі! Нашої солі дуже багато. Якщо посипати нею всю планету, то вона вкриється сіллю наче сніжною ковдрою.

5. А тепер гра «вгадай мелодію»
Дитяча пісенька «Гоп,гоп, гопачок»
Всесвітньовідомий танок гопак - наш!
Придумали хвацького гопака козаки Запорізької Січі. Спочатку віртуозний танок був подібний до змагань. Козаки мірялися силою, показували бойові навички. Підбадьорювали один одного вигуками: "Гоп! Гоп!" - отак, за легендою, виникла назва – гопак. У традиціях гопака є обов'язкова складова – відмінна фізична форма. Інакше не впоратися із складним обертами, присядками, широкими стрибками. Нині гопак – візитна картка українського народного мистецтва, якому багаторазово аплодували глядачі світу.

6. Фізкультхвилика танець «Гопачок»

7. Робота в групах

Кожна група отримала конверт. Ваше завдання скласти пазл.

Наш літак "Мрія" - найбільший у світі
Він завдовжки, як потяг метрополітену. Завширшки – з Олімпійській стадіон. У собі він може перевезти 50 слонів або аж два кашалоти! Наша "Мрія" - найбільший рекордсмен з усіх літаків планети!

Перший рамковий вулик – наш!
Вулик - це житло для бджіл, виготовлене людиною. Зовсім давно, бджоли жили у гніздах. А щоб поласувати медом, доводилося завдавати їм шкоди. Перший рамковий вулик дав людям можливість, піклуватися про бджілок, не заважаючи їхнім важливим медовим справам. Сьгодні, Україна займає - перше місце у світі з виробництва меду!

Вперше поштові індекси були винайдені в Україні! Поштовий індекс – це набір символів, що додається до адреси на конверті, щоб полегшити хід сортування та доставки пошти. Раніше всі важливі, особисті або ж офіційні новини люди дізнавалися із паперової переписки. Винахід українців значно полегшив і прискорив процес спілкування. Листоношу, так називають людину, що розносить пошту, поважають і завжди з нетерпінням чекають. В Україні існує єдиний на весь світ пам'ятник листоноші від вдячних земляків. Систему індексів, створену в Україні, сьогодні використовують у більшості країн світу.
Чудово впорались.

8.Вгадай за описом
Ну а тепер інше завдання. Я вам зачитуватиму опис того предмета, чим славна наша країна, а ви спробуєте здогадатись, про що я розповідаю.
Унікальний, прадавній звичай нашого народу, який з часом перетворився у мистецтво! Це пташине яйце, прикрашене різноманітним орнаментом, що наноситься фарбою або воском за допомогою пір'їни, стеблинки, а іноді навіть пальцями. Кожен колір та візерунок мають особливе значення. В давнину вірили, що вони оберігають від хвороб та усякого лиха. Їх клали в зерно, щоб ліпше зберігалось, у вулик – щоб краще роїлись бджоли. Дарували із побажаннями краси, здоров'я, доброго врожаю. (писанки)

Це картина, створена голкою із кольоровими нитками на тканині. Узори відтворюють прадавні чарівні знаки-обереги, зберігають культурну пам'ять нашого народу. прикрашає рушники та сорочки. Кожна місцевість України має свій особливий стиль прекрасних малюнків. (Вишивка)

Найдовший у світі музичний інструмент
Його придумали для зв'язку у горах, коли телефонів ще не було. А робили його зі смереки, в яку вдарила блискавка. Цей інструмент рекордсмен, його занесено до Книги рекордів Гіннеса! Він завдовжки – 8 метрів, а важить - півтора кілограми, як кицька! (трембіта)

V. Підсумок уроку
Напевне, усі ви зрозуміли, на якій унікальній землі живемо. Ми маємо те, чим варто пишатися, і у нас є чим гордитися. Наші предки дуже багато трудилися, щоб Україна стала незалежною могутньою державою. А тепер від нас, від наших знань і вмінь, від нашого патріотизму залежить, якою бути Україні далі.
А в підсумок нашого уроку пропоную вам невеличкий флешмоб.
Перед вами є кульки синього і жовтого кольорів. Що це за кольори? Так, це кольори нашого прапору. Давайте ми зробимо із цих кульок прапор нашої держави.

Категорія: Уроки | Додав: ocelotelena1992 (30.08.2018) | Автор: Поліняка Олена E
Переглядів: 1199 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!