Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » "Методична скарбничка" [ Додати статтю ]

Шість капелюхів мислення Едварда де Боно

Шість капелюхів мислення Едварда де Боно

Працюючи в команді, зокрема у вчительському колективі, учасниками складно порозумітися через те, що кожен мислить по-різному. Те, що один вважає недоліком, інший може сприймати як перевагу. Щоб усунути непорозуміння, практикують вправу “Шість капелюхів мислення Едварда де Боно”. Пропонуємо спробувати пройти її у своїй команді, аби структурувати власне мислення та розуміти точки зору інших.

Шість капелюхів - це шість варіантів мислення (не ярликів), тому одягаючи щоразу інший капелюх, людина “одягає” на себе інший тип мислення. Протягом вправи просіть учасників по черзі вдягати різні капелюхи (не обов’язково фізичні ;)), аби дати їм змогу побачити проблему\ситуацію ширше.

Білий капелюх - цей тип мислення оперує фактами, цифрами, отриманням інформації та прибиранням «білих плям». Цей тип мислення стимулює раціонально підходити до справи.

Червоний капелюх - тип мислення, який “довіряє” інтуїції, емоціям і почуттям. Цей тип мислення стимулює використовувати свою підсвідомість.

Чорний капелюх - цей тип мислення підпорядкований логіці і найбільше корелює з принципами критичного мислення. Особливо корисним він буде у випадку, коли потрібно дослідити, чи справді нові ідеї будуть вигідними в майбутньому.

Жовтий капелюх - цей тип мислення пов’язаний з логічними і водночас позитивними судженнями. Цей тип допоможе знайти аргументи на захист певної ідеї та визначити результативність команди.

Зелений капелюх - цей тип мислення пов’язаний з креативом, інноваціями та пошуком альтернатив. Особливо цінним він стане під час генерування нових ідей.

Синій капелюх - тип критичного мислення, за допомогою якого визначають, який конкретно тип мислення варто застосувати на етапі роботи. Фактично, синій тип спрямовує учасників на інший тип мислення, найбільш актуальний у конкретний момент.

 

Категорія: "Методична скарбничка" | Додав: [ADM]Irina (30.10.2019)
Переглядів: 822 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!