Каталог статей

Головна » Статті » Поради психолога » Шкільний психолог [ Додати статтю ]

Як дітям упоратися зі страшними новинами

Як дітям упоратися зі страшними новинами
 

Діти хвилюються, коли чують про страшні події, які вони не можуть контролювати. Дійсно, у наш час важко тому, хто постійно читає й дивиться новини, – це стихійні лиха, катаклізми, війни й теракти. Звісно, батьки хвилюються за майбутнє своїх дітей і переживають за їхній психологічний стан.

Є базові принципи, за допомогою яких можна розвинути в дітей стійкість до неприємних подій і новин.

Неспокійний час - це час уразливості та можливостей

Важкі часи дають батькам можливість допомогти дітям і навчити їх справлятися зі своїми почуттями та емоціями, вирішувати проблеми та вчитися бути хоча би трішечки стійкішими. Створивши безпечну обстановку, зберігаючи спокій та проявляючи уважність до дітей, можна побороти їхній страх, тривогу або сум'яття.

Батькам не варто ігнорувати бажання дитини дізнатися про те, що відбувається, якими б жахливими не були події. Важливо уважно вислухати, визнати страхи дітей і допомогти їм більше дізнатися про ситуацію, що склалась, можливі причини та про те, що робиться для усунення проблеми. Звісно, зробити це треба на їхньому рівні розуміння та сприйняття.

Спершу вдягніть кисневу маску на себе

Як і в інструктажі перед польотом, в якому говориться, що кисневу маску першим надягає батько/мати, а потім уже дитина, так і в даній ситуації батьки спершу повинні заспокоїтися самі, а потім уже заспокоювати своїх дітей. Батькам важливо знайти для себе ефективні способи впоратися із тривогою. Також не забувайте спілкуватися з іншими дорослими людьми, які відіграють важливу роль у житті дітей, наприклад, з бабусями й дідусями, учителями та тренерами. Якщо дитина бачить, що дорослі засмучені, розгублені або чимось стурбовані, дитина сама буде більше хвилюватись.

Коли діти й підлітки бачать, що їхні батьки спокійні та врівноважені, їм легше впоратися зі своїми проблемами. Саме так вони можуть навчитися протистояти труднощам і справлятися з ними.

Ось кілька практичних порад для дорослих, як допомогти дітям у складний період їхнього життя. Ці поради підходять для будь-якого віку. Вони розділені на три частини. У першій розповідається про те, як стати позитивним прикладом для наслідування, особливо у важкі часи. У другій частині зібрані поради про те, як можна заспокоїти дитину. А у третій йдеться про підтримку дитини й ті дії, які їй необхідно робити.

Практичні поради для батьків:

Поважайте свої почуття. Розберіться зі своїми емоціями перед тим, як будете спілкуватися з дитиною.
Знайдіть підтримку. Спілкуйтеся із друзями, родичами, обговорюючи те, що вас турбує.
Не порушуйте звичайний порядок. У складний період передбачуваність і безпека дуже важливі. Якщо ви кажете, що будете з дитиною, отже, ви повинні дотримуватися свого слова.
Створіть спокійну обстановку. Кажіть про важливе тоді, коли ви максимально розслаблені.
Будьте поблажливими до себе. Пам'ятайте, що необов'язково робити все ідеально.
Як заспокоїти дитину:

Слухайте. Уважно слухайте, що вам каже ваша дитина, але також учіться читати між рядків. Спитайте, про що ще вона хоче дізнатись, які в неї є побоювання. Навіть якщо ваша дитина не завжди хоче про щось розповідати, іноді прості обійми можуть заспокоїти її швидше, ніж будь-які слова.
Будьте уважними. Якщо ваша дитина пережила якусь жахливу подію, у неї якісь проблеми або вона вважає, що їй нема з ким порозмовляти про свої почуття, ви повинні бути особливо уважними. Про те, що в дитини стрес, свідчать проблеми зі сном, відсутність апетиту, зміни настрою, погіршення успішності у школі та зловживання забороненими речовинами.
Будьте чесними, але не варто вдаватися в усі подробиці. Визнайте існування проблеми, будьте готові обговорити все з дитиною, але доступ до джерел інформації краще обмежити. Поясніть їй, що не треба надто зосереджуватись на проблемах.
Зробіть акцент на чомусь позитивному. Розкажіть про гуманітарну допомогу, про плани реконструкції, про роль служб оперативного реагування та важливість підтримки в лихоліття.
Зверніться по допомогу, якщо це необхідно. Якщо дитина дуже схвильована й не може заспокоїтися, зверніться до дитячого психолога.

Підтримайте свою дитину
Закликайте дитину висловлювати свої ідеї та почуття за допомогою мистецтва. Малювання, музика, записи у щоденнику – підійдуть будь-які способи, які допоможуть дитині висловити свої почуття.
Знайдіть час для веселощів. Поясніть дитині, що якщо вона буде гратися, це нормально й зовсім не означає, що вона не вміє співчувати.
Розповідайте історії про сміливість і стресостійкість. Знайдіть справжні й вигадані історії про людей, які пережили якісь катаклізми. Допоможіть дитині зрозуміти, що можна в собі самому відкрити сили бути наполегливим і сміливим, щоб упоратися із проблемами.
Зміцнюйте сімейні стосунки та дружбу. У важкі часи сильні й міцні стосунки стануть чудовою підтримкою для вас.
Допомагайте. Якщо ваша дитина занадто мала, щоб вирішувати важливі або глобальні питання, але хоче якось допомогти, знайдіть для неї відповідний спосіб зробити це. Наприклад, можна допомогти постраждалим дітям – доброта нікому не завадить.
І хоча батьки не можуть захистити своїх дітей від усіх проблем, вони можуть навчити їх контролювати свій емоційний стан і справлятися зі своїми проблемами.



Джерело: https://childdevelop.com.ua/articles/psychology/3360/
Категорія: Шкільний психолог | Додав: (31.03.2017) | Автор: Osvita.ua
Переглядів: 815 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!